Na izborima u Bugrarskoj žena umesto da listić ubaci u kutiju – pojela ga

Izvor: NIKOLAY DOYCHINOV / AFP

Ministarstvo unutrašnjih poslova Bugarske objavilo je da je tokom današnjih parlamentarnih i predsedničkih izbora do popodneva primljeno 847 izveštaja o navodnim kršenjima izbornog zakonodavstva. Bugarski mediji su izvestili o incidentu na biračkom mestu u Sofiji tokom kog je 74-godišnjakinja uzela glasački listić iz automata i umesto da ga stavi u glasačku kutiju – pojela ga je. Žena je odbila da preda glasački listić članovima izborne komisije koji su je pojurili niz stepenice, pre nego što je papir sažvakala i progutala, prenosi „Sofia globe“.

Prema portalu dnes.bg, predsednica biračkog odbora na tom glasačkom mestu Snežana Koleva izjavila je da građanka nije bila zadovoljna svojim izborom i tražila je drugi glasački listić, a kada joj je objašnjeno da ne može da ga dobije, pojela ga je u prisustvu policije.

Svi policajci bili su svedoci da je birač progutao glasački listić, a Koleva je, kako je rekla, zatražila pomoć Centralne izborne komisije, odakle je dobila direktivu da u zapisniku napiše da je glasački listić pojeden.

Bugarska nacionalna televizija izvestila je da izborni propisi ne sadrže uputstvo izbornim komisijama kako da reaguju u takvom slučaju, ali da glasački listić koji nedostaje neće uticati na valjanost izbora, jer izborna komisija zna šta se s njim dogodilo.

Od ukupnog broja kršenja izbornog procesa, 688 su optužbe za podmićivanje glasača, 35 za ilegalnu kampanju, 18 za korporativno glasanje, a tri za uništavanje imovine na glasačkom mestu.

U Bugarskoj se u 20 sati zatvaraju birališta na trećim parlamentarnim izborima ove godine i izborima za predsednika države. Pravo glasa ima 6,7 milona birača, a među 23 predsednička kandidata smatra se da je favorit sadašnji šef države Rumen Radev, javile su agencije. Izbori su sazvani jer posle glasanja u julu u parlamentu nije formirana većina.

 

 

 

IZVOR:N1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*