Na pet lokacija u Podgorici 1800 novih stabala

Podgorica – Projekat “Moje drvo” je snažan iskorak u pravcu očuvanja i unapređenja stanja životne sredine u Glavnom gradu, jer na sistematski način, uz korištenje savremenih metoda u duhu modernog digitalnog vremena u kojem živimo, na održivim osnovama, uz ekspertska znanja koja su potrebna kako bi cijela stvar dala željeni rezultat, i garantovano učešće šire društvene zajednice, obezbjeđuje uspeh i dugornočnu održivost, rekao je gradonačelnik Podgorice dr Ivan Vuković na prezentaciji projekta “Moje drvo” koje realizuju Glavni grad, kompanija Amplitudo i gradsko preduzeće Zelenilo. On je podsetio da je kompanija Amplitudo besplatno ustupila na korištenje vrlo vrednu aplikaciju, dok je gradsko preduzeće Zelenilo uložilo vanredne napore kako bi sve u najkraćem roku bilo moguće.

“Održavanje javnih zelenih površina u našem gradu je ozbiljan posao jer se radi se o površini od cc 11.000.000 m². Imajući u vidu obim posla kao i naše navike koje nisu uvijek onakve kakvi bi trebalo da budu, generalno stanje životne sredine u našem gradu je u ovom trenutku zadovoljavajuće. U protekle četiri godine smo formirali 120.000 m2 novih zelenih površina, usađeno je preko 8.000 sadnica, što formiranih odnosno odraslih, što sadnica za pošumljavanje, nastavljamo ulaganje u gradske parkove a u istom periodu smo dobili i 18 novih dečjih igrališta” istakao je Vuković i podsjetio da je Glavni grad usvojio niz dokumenata kojima se i legislativno uređuje ova oblast.

“Usvojili smo Lokalni energetski akcioni plan, Akcioni plan zaštite životne sredine, Strategiju adaptacije na klimatske promjene, Plan kontrole upravljanja otpadom i mnoge druge. Zahvaljujući izmenama zakonske regulative uspeli smo da zakonom zaštitimo jedan dio masiva Komova i dio kanjona Cijevne.  Istovremeno, pristupili smo izradi Katastra zelenih površina i taj proces je u toku”.

Iako su sve ovo rezultati koji mogu služiti na ponos gradskoj upravi, trebalo bi biti realan i kazati da oni u značajnoj mjeri nijesu su uticali na percepciju naših građana koja je, po riječima Vukovića, kada su ove teme u pitanju, dominantno determinisana gradnjom novih gradskih kvartova i blokova koji vrlo često oskudevaju u ovim sadržajima.

“Mi upravo kroz ovakve aktivnosti pokušavamo da ublažimo posledice možda preterane gradnje koja je karakterisala razvoj Podgorice u proteklih deceniju, deceniju i po. Takođe bi trebalo reći da sve ovo što smo radili u proteklom periodu nije bilo dovoljno da u značajnoj mjeri motivišemo naše sugrađane – prvo da promene odnos prema životnoj sredini koji, ukupno gledano mislim da je loš,  kao i da pomognu nama iz Glavnog grada da nešto učinimo zajedno za ovaj naš lijepi grad” smatra gradonačelnik Vuković, podsjećajući da je gradska uprava u prethodnom periodu bila pouzdan partner kako nevladinim organizacijama tako i društveno odgovornim pojedincima i kompanijama.

“Projekat koji danas lansiramo je jedan u nizu projekata koji ima za cilj povećanje zelenog fonda našeg grada” naglasio je gradonačelnik Vuković.

Nenad Novović izvršni direktor kompanije Amplitudo smatra da je garancija uspešnosti projekta to što svi partneri rade stvari koje najbolje znaju.

„Mi smo kao društveno odgovorna kompanija odlučili da doniramo ono što najbolje znamo, a to je izrada mobilne aplikacije i softerskog rješenja, dizajn i sve ostale stvari koje su u vezi sa tehnološkim dijelom. Kolege iz gradskog preduzeća Zelenilo donirale su i uložile u ekspertizu, znanje vezano za biljni fond. Vodili smo jako računa o tome koje su autohtone vrste stabala koje mogu da se posade na određenim lokacijama. Takođe, oni doprinose i održavanjem stabala, što je jako važno da svako stablo koje bude zasađeno kroz ovu aplikaciju živi i da nam u narednim godinama proizvodi kiseonik i čini nam grad ljepšim. Glavni grad ima ulogu krovne organizacije koja nas je sve povezala i koja je omogućila da ovo sve funkcionište na nivou za koji se nadamo da će biti jako uspješan”istakao je Novović.

On je podsjetio da je “Moje drvo” dobilo poziv za učešće na Web Summit -u u Lisabonu.

Izvor: Glavni grad Podgorica

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*