Na području Grada Bijeljina su evidentirane tri osobe zaražene virusom korona,a Gradski štab je doneo odluku da se karantin pripremi u prostorijama kasarne u Bijeljini

Prema podacima dobijenim od Bolnice „Sveti Vračevi“ Bijeljina i Doma zdravlja Bijeljina, na području Grada Bijeljina, zaključno sa 24. martom, su evidentirane tri osobe zaražene virusom korona. U kućnom karantinu, pored zaraženih, nalazi se još 22 lica, a pod stručnim lekarskim nadzorom u samoizolaciji 1190 osoba.

U Bolnici je urađen prvi porođaj u karantinskim uslovima. Majka je iz Zvornika, i ona i beba su zadržani u karantinu, a čekaju se njihovi rezultati testa na virus.

Prethodnog dana Komunalna policija je izvršila kontrolu 113 lica koja se nalaze u kućnoj samoizolaciji, od kojih 10 nije pronađeno na adresi koju su prijavili, pa su im izdata rešenja zbog kršenja zabrane kretanja. Zbog nepoštovanja policijskog časa Policijska uprava Bijeljina izdala je četiri prekršajna rešenja, a dva  prekršajna naloga su izdata za kršenje rešenja o izolaciji.

Grad Bjeljina

U protekla 24 časa, granični prelaz Rača prešlo je 264 vozila. Od toga je 236 kamiona  i 28 putničkih vozila, dok je Pavlovića most prešlo 12 kamiona. Vozači kamiona su u izolaciji u tranzitu, dok su vozači putničkih automobila u kućnoj izolaciji.

Na današnjoj sednici Gradskog štaba za vanredne situacije gradonačelnik Mićić je istakao da je Republički štab za vanredne situacije naložio opremanje i otvaranje karantina. U skladu sa tom naredbom, gradski Štab je donio odluku da se karantin pripremi u prostorijama kasarne u Bijeljini.

U sladu sa naredbom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, a u cilju da se setva u potpunosti obavi, Gradska uprava će na 15 mesta po seoskim mesnim zajednicama omogućiti poljoprivrednicima prijavljivanje za regresirano gorivo.

– Preduzeli smo mere da bi sve površine bile zasejane. Agrarni fond je isplatio sve podsticaje, tako da Grad nema duga prema semberskim gazdinstvima. Omogućili smo rad prodavnicama traktorskih delova i poljoprivrednim apotekama, a sve u cilju pomoći onima koji proizvode hranu, odnosno poljoprivrednicima – dodao je Mićić.

On je zahvalio odgovornim privrednim subjektima iz Bijeljine koji su obezbjedili 600.000 KM za kupovinu neophodne bolničke opreme, kako bi bijeljinska bolnica spremnije dočekala potencijalno veće širenje korona virusa.

– Mera koju je predložio gradski Štab za vanredne situacije, da lica starija od 65 godina, dva puta nedeljno, u određeno vreme mogu izaći po namirnice, verovatno će biti odobrena od strane Republičkog štaba, ali od prvog aprila – najavio je Mićić.

Dezinfekcija javnih objekata i stambenih zgarada će biti nastavljena i u narednom periodu. Do sada je dezinfikovano preko 90 zgrada, a nakon prestanka padavina biće ponovo dezinfikovane javne površine.

 

Pored do sada preduzetih mera, za naredni period planiran je nastavak redovnih sednica Gradskog štaba za vanredne situacije i sprovođenje odluka i naredbi Republičkog štaba za vanredne situacije.

 

Iz Gradskog štaba za vanredne situacije ističu kao ključne probleme nedostatak zaštite opreme, pre svega maski i rukavica, ali i svega neodgovorno ponašanje građana, uključujući davanje netačnih podataka.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*