Na severu Grčke više nema slobodnih bolničkih kreveta

U Solunu, Lamiji i Volosu nema dovoljno ni lekara ni medicinskog osoblja, bolnice više ne primaju obolele, apeluje se na pomoć iz ostalih delova zemlje

Testiranje stanovništva na Peloponezu (Foto EPA-EFE/Bougiotis Vangelis)

Atina – Grčkoj preti vuhanski scenario. Totalno zatvaranje na 14 dana, izlazak iz kuće dva puta nedeljno jednom članu porodice radi nabavke hrane, najnovije je upozorenje profesora mikrobiologije Alkivijadisa Vatopulosa koje je izazvalo dodatnu zabrinutost Grka, jer je u sadašnjoj situaciji nemoguće predvideti na koje će rigorozne mere Micotakisova vlada morati da se odluči.

U bolnicama na severu Grčke više nema slobodnih kreveta, u pripremi je kovid voz koji će 900 pacijenata prevesti u atinske bolnice. U Solunu, Lamiji i Volosu nema dovoljno lekara i medicinskog osoblja, bolnice više ne primaju obolele, apeluje se na pomoć iz ostalih delova zemlje.

„Nalazimo se u uslovima ratnog stanja, neophodne su hitne mere. Situacija u zemlji je kritična, posebno na severu, gde se uvode dodatne mere karantina. Na nekim graničnim prelazima moći će da prolaze samo kamioni, zatvara se prelaz Kristalopigi prema Albaniji, Evzoni i Promahonas ostaju otvoreni za saobraćaj. Obavezan je PCR test, ne stariji od 72 sata, ali će i pored toga svi putnici pri ulasku u zemlju biti podvrgnuti brzom testu”, saopštio je predstavnik vlade Stelios Pecas i upozorio da će dodatno biti pojačana policijska kontrola. Na graničnom prelazu s Albanijom otkriveno je više slučajeva pokušaja prelaska granice s lažnim PCR testovima. Dopunske snage policije i vojske upućuju se na sever kako bi se kontrola sprovodila maltene od kuće do kuće, jer se i pored svih upozorenja nastavljaju privatna okupljanja.

Iako je karantin na snazi već dve nedelje, ugostiteljski objekti su odavno zatvoreni. Od prošlog vikenda uveden je policijski čas od 21 čas do pet sati ujutru na teritoriji cele zemlje, maske su obavezne svuda – epidemiološka situacija je sve gora. Broj obolelih već danima je u proseku oko tri hiljade dnevno. Zabrinjavajući je rast broja osoba na respiratorima, na kojima je trenutno više od 500 najtežih bolesnika. Dnevno umire 60 ljudi. Iako je od početka pandemije u Grčkoj obolelo desetostruko manje ljudi nego u ostalim evropskim zemljama, ukupno 90.000 i 1.347 umrlih, sudeći po apelima kriznog štaba, očigledno je da zdravstveni sistem u zemlji sa 11 miliona stanovnika ne može da podnese ovaj pritisak.

S obzirom na to da slobodnih kreveta nema više ni u Atini, a pogotovu u Solunu, gde je najdramatičnije, ministar zdravlja naložio je privatnim klinikama da otvore vrata za kovid pacijente. Upućen je zahtev da se odmah pripremi 200 kreveta u privatnim bolnicama, ali se nijedna do sada nije odazvala. Naime, stotinak privatnih klinika u Grčkoj protivi se prijemu kovid pacijenata s objašnjenjem da bi ugrozili bezbednost ostalih. S obzirom na to da se Grčka nikada do sada nije suočila s ovakvom situacijom ostaje da se vidi kakve mehanizme vlada može da primeni kako bi privatan sektor primorala na saradnju. Lekari iz cele zemlje pozivaju se da pristupe bolnicama u Solunu i Atini koje se „takmiče” u broju obolelih. Desetak mladih medicinskih sastara sa Krita odazvalo se pozivu i već su u Solunu, narednih dana doći će pojačanje od još dvadeset.

U bolnici je i arhiepiskop Atine i cele Grčke Jeronomis, koji je zaražen koronom i čije je trenutno stanje stabilno. Premijer Micotakis, koji je s arhiepiskopom bio u kontaktu, dobio je, na sreću, negativan rezultat testa.  Kao i u svim zemljama sveta, i u Grčkoj se vlada nada da će vakcinacija biti moguća već od januara.  Plan je da se mesečno vakciniše više od dva miliona građana.

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*