Na Zejtinliku obeležena 103. godišnjica proboja Solunskog fronta

Đorđe Mihajlović, čuvar srpskog vojničkog groblja na Zejtinliku u Solunu (Foto Tanjug)

U kompleksu srpskog vojnog groblja Zejtinlik u Solunu danas je održana komemoracija srpskim vojnicima poginulim u Prvom svetskom ratu, povodom 103. godišnjice proboja Solunskog fronta.

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević predvodila je državnu komemorativnu svečanost polaganja venaca i odavanja pošte vojnicima, saopštilo je ministarstvo, a prenosi Beta.

Ona je na Vojnom groblju razgovarala sa višedecenijskim čuvarom tog groblja Đorđem Mihailovićem, kojem je uručila zlatnik sa likom Svetog Đorđa i natpisom „Zahvalna Srbija”.

Ministarka je naglasila nemerljiv doprinos Mihailovića očuvanju sećanja na proboj Solunskog fronta i na stradale srpske vojnike, koji počivaju na groblju Zejtinlik.

„Vaša zemlja Vam je beskrajno zahvalna na svemu što činite. Hvala Vam što mlade generacije učite i podsećate na veliku žrtvu koju je srpska vojska podnela upravo da bismo mi danas živeli u miru i slobodi”, rekla je ministarka.

Komemorativnoj svečanosti prisustvovao je i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović.

Poštu srpskim vojnicima odale su i delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, delegacija Generalnog konzulata Srbije u Solunu, kao i predstavnici udruženja opredeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*