Nadareni matematičari i internacionalna matura

NOVI SAD –

Otvoren je konkurs za upis u sedmi razred naredne školske godine u Gimnaziji „Jovan Jovanović Zmaj“ u Novom Sadu. Reč je o programu osnovog obrazovanja učenika obdarenih za matematiku.

Takođe, gimnazijalci drugog razreda mogu da se prijave za upis u odeljenje internacionalne mature. Prijavljivanje traje do 12. juna.

Da bi upisali sedmi razred u Jovinoj gimnaziji, učenici šestog razreda prvo bi trebalo da se prijave za polaganje testa iz matematike. To mogu da učine elektronskim putem, preko sajta gimnazije ili da lično popune obrazac u prostorijama škole, objašnjava direktor Jovine gimnazije Radivoje Stojković. Nastava je prilagođena deci sa posebnim sklonostima ka matematici.

talentovna, deca, vlada, rs

Izvor: VLADA RS

„Promena je da će imati tri časa algebre i tri geometrije, to je šest časova matematike (četiri je redovno). Imaće i 3 časa fizike i radiće računarstvo i informatiku odnosno programiranje u daleko većoj meri tj. spremaju se za gimnaziju u sferi matematike, prirodnih nauka i informatike.“

Gimnazijalci drugog razreda širom pokrajine imaju mogućnost da nastave školovanje u jednom od elitnijih odeljenja – internacionalne mature. Reč je o nastavi koja se odvija na engleskom jeziku. Najveći fond časova je iz srpskog jezika i književnosti: ukupno šest, dok su za izučavanje engleskog jezika i književnosti predviđena četiri časa nedeljno.

„Ovde nema deskripcije već dobiješ projektni zadatak pa ako skineš nešto sa interneta moraš i da citiraš“ rekao je direktor Stojković.

Smer je namenjen izuzetnoj deci koja mogu da prate nastavu na engleskom jeziku i za to je neophodno znanje na nivou B2 ili C1, napominje Stojković. Po završetku smera za internacioalnu maturu mogućnosti su višestruke.

Nakon diplomiranja dobijaju dva svedočanstava, domaće i internacionalno.

Prijemni ispit za Internacionalnu maturu planiran je za 26. i 27. Jun.

Za dva dana gimnazijalci druge godine polagaće srpski jezik i književnost, engleski jezik, odnosno matematiku.

Provera sklonosti za upis u sedmi razred učenika obdarenih za matematiku biće organizovana 26. juna.

 

 

 

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*