Nakon gramatike i pravopisa, bunjevački spreman da postane i službeni jezik

SUBOTICA –

Bunjevački nacionalni savet, do kraja ovog saziva, planira da završi prošireno izdanje gramatike te realizuje projekte virtuelnog muzeja i istorije Bunjevaca. Ti planovi za budućnost saopšteni su povodom obeležavanja nacionalnog praznika Bunjevaca, a tim povodom dodeljena su priznanja zaslužnim pojedincima, udruženjima, ustanovama i institucijama Bunjevaca u Srbiji.

Tokom 18 godina postojanja, Bunjevački nacionalni savet zaslužan je što je bunjevački jezik uveden kao izborni predmet, najpre u osnovne, a potom i u srednje škole. Štampana su brojna izdanja, među kojima i ona kojima je proglašen standard bunjevačkog jezika. To je samo deo uspeha koji su sagledani povodom Dana osnivanja Bunjevačkog nacionalnog saveta, jedanog od četiri nacionalna praznika bunjevačke zajednice u Srbiji.

bunjevci

RTV

„U predstojećem periodu planiramo da završimo pripremu gramatike i pravopisa u proširenom izdanju, kao i udžbenik o istoriji Bunjevaca. Velika nam je želja da napravimo i virtualni Muzej Bunjevaca, kao i da konačno dobijemo svoj prostor za rad umesto da, kao što je do sada bio slučaj, budemo podstanari …“, kaže Suzana Kujundžić Ostojić, predsednica Bunjevačkog nacionalnog saveta.

Vekovni suživot dva naroda rezultirao je i priznanjom za doprinos u očuvanju bunjevačkog identiteta koje je uručeno Mađarskom nacionalnom savetu.

„Velika nam je čast što smo dobili priznanje od Nacionalnog saveta Bunjevaca koji predstavlja zajednicu sa kojom mi Mađari vekovima živimo zajedno. Naša zajednička istorija potvrđuje koliko znači to što se prijateljski odnosima jedni prema drugima i međusobno pomažemo“, izjavio je Jene Hajnal, predsednik Mađarskog nacionalnog saveta nakon dodele priznanja.

bunjevci 2

RTV

Posthumno, za zalaganje u bunjevačkoj zajednici, te poseban doprinos u oblasti naučno-istraživačkog rada, Bunjevački nacionalni savet dodelio je priznanje „Ambrozije Šarčević“ Ivanu Sedlaku, dugogodišnjem predsedniku Bunjevačke matice i Odbora za službenu upotrebu jezika i pisma, a uručeno je njegovom sinu, Nikoli Sedlaku.

„Verujem da svi znaju koliko je moj otac Ivan bio posvećen svemu što je radio, kako svom poslu, tako i svojim velikim ljubavima kao što je bila Bunjevačka matica i kao što je bio šah. Ovo priznanje to i potvrđuje“, izjavio je Nikola Sedlak povodom posthumne dodele priznanja njegovom ocu Ivanu Sedlaku.

Učiteljici Svetlani Mormer, koja kroz svoj prosvetni rad najmlađima prenosi sve lepote bunjevačke kulture, tradicije, istorije i jezika, dodeljeno je priznanje „Mijo Mandić“.

„To je nagrada koja dokazuje da se ceni rad jednog učitelja, a ja ovde stojim ispred svih onih koji predaju bunjevački jezik sa elementima nacionalne kulture. Taj predmet je drugačiji od ostalih jer doprinosi da se čuva i razvija kultura, tradicija i običaji Bunjevaca“, kaže Svetlana Mormer, dobitnica priznanja „Mijo Mandić“.

bunjevci grb

RTV

Za doprinos u razvoju institucija i očuvanja nacionalnog identiteta Bunjevaca, priznanje „Blaško Rajić“ dodeljeno je Festivalu bunjevačkog narodnog stvaralaštva u organizaciji KUD-a „Bunjevka“.

„Ovaj festival je manifestacija koja ima veliki značaj za Bunjevce, što potvrđuje i činjenica da je imala više od hiljadu učesnika. Bez svesrdne podrške Bunjevačkog nacionalnog saveta ne bi smo mogli da ga održimo niti da ostvarimo tako velike uspehe kakve potvrđuje i ova nagrada“, kaže Kata Kuntić iz KUD-a „Bunjevka“.

Za doprinos u oblasti kulture, povodom 20 godina rada u ovoj oblasti, Bunjevački nacionalni savet dodelio je Tamari Babić priznanje „Mara Đorđević Malagurski“.

 

 

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*