Naša zemlja može da bude IT lider u Evropi

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je na javnom času u IT odeljenju u gimnaziji „Patrijarh Pavle“ u Beogradu da su ove školske godine oformljena 44 takva odeljenja, što je pet puta više u odnosu na prošlu godinu.

Brnabić je, tokom predavanja kojem je prisustvovao i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, ocenila da je ovaj veliki iskorak bio pre svega rezultat kampanje Vlade čiji je cilj bio da motiviše što više dece da upišu IT odeljenja.

Ona je objasnila da je kampanja sprovedena u partnerstvu sa Inicijativom „Digitalna Srbija“ i Fondacijom Petlja, ocenivši da je to bio pravi primer kako javni, civilni i privatni sektor mogu zajedno da rade u javnom interesu.

Premijerka je istakla da se radi na modernizaciji obrazovanja i podsticanju logičkog razmišljanja mladih umesto učenja činjenica napamet.

Mladi ljudi i njihova pamet bili su i biće naš najveći brend u svetu. Oni će biti nosioci modernizacije Srbije jer vidim našu zemlju kao IT lidera u Evropi, naglasila je Brnabić.

Šarčević je ocenio da se projekat IT odeljenja sprovedi uspešno, odnosno da su prijemni ispiti, kao i današnje prvo obraćanje o značaju te inicijative, za učenike prošli bez ikakvih problema.

Dokazali smo da gimnazija može da bude strateški bitnija škola, kako je to strategija predviđala, i već smo došli do toga da je 25,5 odsto učenika u gimnazijama. Znači, već smo za tri i po odsto popravili ono što se govorilo da je nemoguće. Uz to ide i reforma prve godine gimnazije, što će dati jedan nov kvalitet i što ćemo analizirati naredne godine, naveo je on.

Član Upravnog odbora Inicijative „Digitalna Srbija“ Dragan Tomić rekao je da će jedna od aktivnosti u kampanji „Budimo pametni“, koja je pokrenuta pre par dana, biti i uključivanje gostujućih predavača iz privrede u rad IT odeljenja u gimnazijama.

Direktor Fondacija Petlja Nebojša Vasiljević istakao je da ta organizacija pre svega kroz kreiranje besplatnih i svima dostupnih onlajn materijala za učenje programiranja pruža podršku uvođenju nastavne teme Računarstvo u osnovne škole.

Na današnjem času je Miroslav Grbić, programer zaposlen u Razvojnom centru Majkrosofta, razgovarao sa učenicima o razvoju veštačke inteligencije u Srbiji i njenim različitim primenama.

Predstavnici privrede i stručnjaci za informaciono-komunikacione tehnologije biće gostujući predavači u svakom IT odeljenju u gimnazijama u Srbiji, najavljeno je danas na prvom javnom času u specijalizovanom IT odeljenju.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*