Naslovna strana „Šarli ebdoa“ o kojoj diskutuje svet, kakve veze ima Mesi sa talibanima

Verovatno prva stvar koju pomislite nakon što ste videli novu naslovnu stranu francuskog satiričnog lista „Šarli ebdo“ koji u kontinuitetu izaziva polemike jeste, kakve veze ima fudbaler Mesi sa talibanima? Iako pogođeni dramatičnim atentatom, kada je na meti islamskih ekstremista bila redakcija pariskog nedeljnika 2015. godine, u kojem je poginulo 12 novinara, oni ne prestaju da „rade svoj posao“, nekad na direktan a nekad na skriven i perfidan način kao u ovom slučaju.

Na naslovnoj strani Šarlija (Charlie Hebdo) nalaze se tri žene potpuno prekrivene a na burkama piše „Mesi“ i broj dresa koji će Argentinac nositi u Pari Sen Žermenu, u koji je prešao iz Barselone, nakon dvadeset godina, za 41 milion evra godišnje.

Naslov glasi: Talibani, gore je nego što možete da zamislite. Ovaj put je redakcija ponudila rebus čitaocima koji širom sveta pokušavaju da shvate vezu između „Lea“ i talibana.

Rešenje im pružaju svetski mediji koji objašnjavaju da je PSŽ (Pari Sen Žermen) u vlasništvu Katara a oni su imali „ljubazne odnose“ sa talibanima za vreme njihove vladavine od 1996. do 2001. godine, a Katar će, „zamislite koja koincidencija“ – piše italijanski list Republika – biti i sedište narednog svetskog prvenstva u fudbalu 2022. godine.

Na internetu je moguće pročitati razne komentare, a mnošto njih je u stilu „Svaki put kada kupite Mesijevu majicu dajete novac Kataru“.

Predsednik PSŽ-a Naser Al-Khelaifi ima bliske veze sa porodicom koja vlada Katarom. Svetski mediji smatraju da je redakcija Šarli ebdoa htela da podvuče vezu između Katara i finansiranja islamskog terorizma, kao i fanatičnost koju je u Francuskoj izazvao dolazak Mesija koja može da se uporedi sa verskim fanatizmom.

Žene na naslovnoj strani predstavljaju dramatični i delikatnu situaciju u Avganistanu u kojoj bi na prvom mestu stradale žene čija bi prava bila potpuno uskraćena.

 

 

 

 

IZVOR:RTS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*