Nastavak dobre saradnje Vlade i slovenačke zajednice u Srbiji

Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u Vladi Republike Srbije Gordana Čomić sastala se danas sa ministarkom bez portfelja Republike Slovenije zaduženom za odnose između te zemlje i slovenačkih nacionalnih zajednica u susednim državama Helenom Jaklič.

Čomić je u zajedničkom obraćanju novinarima sa Jaklič u Palati Srbija istakla da su zajednički interesi Slovenije i Srbije, kao i položaj slovenačke nacionalne manjine u našoj zemlji, bili tema današnjeg susreta.

Cilj nam je da zajedno radimo na upisu članova slovenačke nacionalne manjine u Poseban birački spisak, na objašnjavanju potrebe da učestvuju u popisu i da podržimo, na zahtev slovenačkog nacionalnog saveta, bolje predstavljanje u medijima onoga što je identitet i nasleđe ove manjine u Srbiji, objasnila je ona.

Mi delimo mnogo od zajedničke istorije i nadam se da će slovenačka nacionalna manjina u Srbiji biti još jedan dodatni razlog da podelimo i mnogo od zajedničke budućnosti u EU, ukazala je Čomić.

Ministarka je poželela Sloveniji uspešan položaj u EU, i poručila da veruje u njihovo savezništvo, podršku i prijateljstvo u naporima kojim se Srbija reformski i evropski menja.

Jaklič je istakla da Srbija dosta radi na izazovima sa kojima se nacionalne manjine susreću, te da je ovo njena prva zvanična poseta Slovencima van domovine, čime se nastavlja dobra saradnja između slovenačke zajednice i Vlade Srbije.

Ona je ocenila da će to rezultirati pozitivnim koracima u budućim odnosima.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*