Nastavljena evakuacija iz Kabula, problem prave talibani koji kontrolišu puteve do aerodroma

Zapadne zemlje nastavljaju evakuaciju svojih državljana i avganistanskih saradnika iz Kabula. Do sada je evakuisano više od 6.000 diplomata, humanitaraca i civila. Na aerodromu je bezbedno i mirno jer ga kontrolšu američki vojnici, ali problem prave talibani koji drže pod kontrolom sve puteve ka aerodromu. Predsednik SAD Džo Bajden poručuje da će zadržati vojsku u Avganistanu dok se poslednji Amerikanac ne evakuiše, makar to značilo i probijanje poslednjeg roka za povlačenje trupa, 31. avgusta.

Bajden: Ostaćemo u Kabulu dok ne evakuišemo sve Amerikance

Predsednik SAD Džozef Bajden istakao je da namerava da zadrži američku vojsku u Avganistanu dok se poslednji Amerikanac ne evakuiše, „makar to značilo i probijanje poslednjeg roka za povlačenje trupa, 31. avgusta“.Bajden je odbacio kritike da su SAD morale da urade više po pitanju evakuacije i povlačenja, koja su dosad obeležili nasilje i haos u glavnom gradu Kabulu, pošto je na stotine hiljada ljudi pokušalo da pobegne od talibana, koji sada drže vlast.

Predsednik SAD je za američku medijsku kuću Ej-Bi-Si njuz da će „učiniti sve što je u njegovoj moći“ da evakuiše Amerikance i američke saveznike iz Avganistana pre 31. avgusta.

Bajden je rekao da ne veruje da bi bilo moguće da se američke trupe povuku iz Avganistana bez „haosa“ koji se mogao videti poslednjih dana.

Na pitanje novinara da li se povlačenje moglo bolje osmisliti, Bajden je odgovorio odrečno.

„Ideja da postoji način da se izađe bez haosa kakav je nastao, meni nije poznata. Ne znam kako je to moguće“, odgovorio je Bajden.

Džozef Bajden (Foto: EPA-EFE/ SHAWN THEW)

MMF suspendovao Avganistanu pristup sredstvima Fonda

Međunarodni monetarni fond (MMF) saopštio je sinoć da je suspendovao pristup Avganistana sredstvima MMF-a, što uključuje oko 455 miliona dolara u novim monetarnim rezervama.

Kao razlog MMF je naveo da nije dovoljno jasna situacija u vezi sa vladom te zemlje, nakon što su talibani preuzeli kontrolu nad Kabulom, prenosi Rojters.

„Kao i uvek, MMF se vodi stavovima međunarodne zajednice“, naveo je portparol finansijske organizacije u saopštenju i u tom kontekstu ukazao da trenutno nije jasan stav unutar međunarodne zajednice u vezi sa priznavanjem vlade u Avganistanu.

Brojne evropske zemlje, kao i Japan, Australija i Indija evakuišu svoje državljane, ali i Avganistance iz Kabula. Samo su Sjedinjene Američke Države do sada evakuisale 5.200 ljudi, a 2.000 samo tokom protekla 24 sata.

Jedan avion iz Kabula sleteo je u Madrid

Jedan avion iz Kabula sleteo je u Madrid

Vašington planira da iz Kabula „izvuče“ 22.000 ugroženih Avganistanaca i svih 15.000 Amerikanaca koji su još uvek u zemlji.

Na aerodromu je bezbedno i mirno jer ga kontroliše oko 4.500 američkih vojnika uz pomoć saveznika, ali svi putevi koji vode do putničkih terminala su pod kontrolom talibana.

Talibani ne puštaju Avganistance koji nemaju putne dokumente da dođu do aerodroma, ali čak i za one sa dokumentima je put do aerodroma često opasan izazov, prenosi Bi-Bi-Si.

Zamenica državnog sekretara SAD Vendi Šerman potvrdila je u sredu da su Sjedinjene Države dobile izveštaje u kojima se navodi da talibani, suprotno obećanjima koje su davali u javnosti, blokiraju Avganistance da stignu do aerodroma u Kabulu, odakle bi trebalo da se evakuišu.

„Ovo je potpuna katastrofa. Talibani su pucali u vazduh, gurali ljude, udarali ih puškama“, ispričala je jedna osoba koja je pokušala da se probije do aerodroma.

Ministar odbrane SAD Lojd Ostin obećao je da će SAD učiniti sve što je moguće kako bi bio stvoren prolaz ljudima do aerodroma u Kabulu, ali naglašava da nemaju mogućnosti da izađu izvan teritorije aerodroma i prošire akciju na čitav Kabul.

Gani: Da sam ostao, bio bih svedok krvoprolića u Kabulu

Predsednik Avganistana Ašraf Gani, poručio je iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, gde se nalazi u egzilu, da je napustio Kabul kako bi sprečio krvoproliće.

Negirao je navode da je sa sobom poneo veliku sumu novca prilikom napuštanja predsedničke palate.

„Da sam ostao, bio bih svedok krvoprolića u Kabulu“, rekao je Gani u video obraćanju koje je prenošeno na Fejsbuku, u svom prvom pojavljivanju nakon odlaska iz Avganistana.

Najmanje tri osobe su poginule, a više desetina je povređeno kada su talibani u sredu otvorili vatru na demonstrante u gradu Džalalabadu.

Pucale su u vazduh i američke trupe koje obezbeđuju aerodrom u Kabulu, kako bi kontrolisale gužvu i stampedo koji je nastao, a u kojem je povređeno 17 osoba.

 

 

IZVOR:RTS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*