Navršava se 25 godina od proterivanja 120.000 Srba iz Sarajeva

BEOGRAD –

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta izjavio je da se navršava 25 godina od proterivanja 120.000 Srba iz Sarajeva, za koje kaže da je “završni čin etničkog čišćenja“ srpskog naroda sa područja današnje Federacije BiH.

Linta je u saopštenju naveo da su posle potpisivanja Dejtonskog sporazuma sarajevski Srbi, tokom februara i marta 1996. godine, iz straha od pokolja i brutalnih represalija krenuli u egzodus napustivši svoje kuće i stanove.

Dodao je da su Alija Izetbegović i bošnjačke vlasti svakodnevno upućivale pretnje Srbima da će svi koji su nosili uniformu Vojske Republike Srpske morati da odgovaraju pred sudovima u Sarajevu i da će samo oni Srbi koji nisu nosili puške biti sigurni.

sarajevo

EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Srbi su, kako kaže, bili prisiljeni da potpuno ili delimično napuste opštine i naselja u kojima su bili većina: Hadžiće, Ilidžu, Ilijaš, Vogošću, Novo Sarajevo, Stari Grad, Novi Grad, Rajlovac…

Linta navodi da je od 1992. do 1996. iz Sarajeva proterano oko 150.000 Srba i podseća da u tom gradu, po popisu stanovništva iz 2013. godine, živi 13.000 Srba.

“Taj broj je u stvarnosti daleko manji. To jasno pokazuje da je Sarajevo odavno poslalo jednonacionalan grad i da su priče bošnjačkih političara o njegovoj multietničnosti perfidna laž za međunarodnu zajednicu“, ističe Linta.

Ukazuje na diskriminaciju i vređanje Srba i na to što su ulice i škole dobile nazive po , kako kaže, ratnim zločincima i saradnicima ustaškog režima iz vremena NDH, kao i po pripadnicima tzv. Armije BiH.

Linta navodi da je srpska imovina tokom i posle rata sistematski otimana ili se i dalje otima, kao što su stanovi JNA, poslovni objekti, zemlja…

“Sarajevo je najveća grobnica srpskog naroda tokom poslednjeg rata, ali bošnjačke vlasti uporno nastoje da umanje zločine i broj srpskih žrtava odbijajući da se obeleže brojna srpska stratišta“, ocenjuje Linta.

Dodaje da Vlada Federacije nikada nije sprovela odluku Doma za ljudska prava BiH da se istraži stradanje Srba u Sarajevu.

 

 

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*