Nedovoljna zastupljenost žena u kreiranju politika u naučnoj zajednici

Potpredsednica Vlade Republike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da i pored činjenice što žene više upisuju i završavaju visoke škole i fakultete, kao i što su brojnije među doktorima nauka, u nauci se i dalje suočavaju sa brojnim poteškoćama u karijernom napredovanju, dok ih među članovima SANU ima tek 10 odsto.

FOTO Ilustracija/ Pixabay

Mihajlović, koja je i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, istakla je, povodom Međunarodnog dana žena i devojčica u nauci, da Srbija prednjači u odnosu na Evropu kada je broj žena istraživača u pitanju – 48,4 odsto u odnosu na 40 odsto, što je prosek na nivou Evropske unije.

Ona je međutim podvukla da devojčice i žene treba ohrabriti da uđu u svet informaciono-komunikacionih tehnologija, inženjerstva, kao i građevinarstva, gde još dominiraju muškarci.

Prema njenim rečima, iako žene u većem broju završavaju osnovne i doktorske studije, nema ih dovoljno u takozvanim STEM naukama, pre svega tehnologiji i inženjerstvu.

Radna mesta u budućnosti biće sve više vođena inovacijama i tehnologijom i ako ne premostimo razlike u ovim oblastima, rodni jaz će biti sve veći, ocenila je potpredsednica Vlade.

Mihajlović je naglasila da stanje u visokom obrazovanju u Srbiji karakterišu rodna neravnopravnost, snažna vertikalna segregacija i nedovoljna zastupljenost žena u donošenju odluka i kreiranju politika na univerzitetima i u naučnoj zajednici.

Patrijarhalni obrasci su prisutni i to nije ništa novo, ali čine da u toj hijerarhiji žene ostanu iza, boreći se sa brojnim barijerama i neretko težim usklađivanjem porodičnih obaveza sa profesionalnim razvojem u odnosu na muške kolege, napomenula je ona.

Žene u nauci, kako je dodala, i treba da budu nositeljke promena, i to ne samo u obrazovanju, nego u društvu koje teži većoj rodnoj ravnopravnosti

Mihajlović je poručila svim devojčicama i ženama da nikada ne odustaju od svojih ciljeva, da ne podležu predrasudama i rodnim stereotipima, već da se vode svojim znanjem i sposobnostima.

 

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*