Nema odluke o žalbi na pritvor Ristu Jovanoviću

Hapšenje Rista Jovanovića (Printskrin Kosovo onlajn)

Kosovska Mitrovica – Apelacioni sud u Prištini probio je sve zakonske rokove za odgovor na žalbu branioca Rista Jovanovića (28), iz Podgorice, kojem je određen pritvor od 30 dana, zbog čega je podneta žalba ovoj pravosudnoj instanci.

Naime, kako za „Politiku” kaže advokat Jovana Filipović, koja zastupa Podgoričanina koji je uhapšen na Gazimestanu, na Vidovdan 28. juna, odgovor Apelacionog suda je trebalo da stigne još prošle subote, a onda su joj na njen poziv kazali da će odgovoriti u ponedeljak „s obzirom na to da je bio vikend i da su to neradni dani”.

– I ovoga puta Apelacioni sud krši zakon, mada je nelogično da nisu bili u stanju da odgovore. Reč je o samo jednoj osobi gde treba razmotriti spise dokaza. Događalo se ranije da krše zakon, pravdajući se da ima više osoba, pa samim tim i više činjenica koje treba razmotriti. Opravdano sumnjam da je ovde reč o političkom pritisku – navodi za „Politiku” advokat Jovana Filipović, i dodaje da je Jovanoviću određen  pritvor bez ispunjavanja zakonskih uslova, kao i da apsolutno ne postoji nijedan dokaz koji bi potvrdio navode tužilaštva.

Filipovićeva podseća i da joj nije dostavljeno rešenje Osnovnog suda u Prištini na srpskom jeziku, što je još jedan dokaz da kosovsko pravosuđe krši zakone koje je donelo.

Rista Jovanovića, koji je uhapšen pošto je specijalnim jedinicama policije prigovorio kada su pretresali monahinju, podseća Jovanovićeva, kosovski tužilac tereti da je pevao pesme koje nemaju nikakve veze sa događajima iz 1999. godine, već su isključivo u vezi sa Kosovskim bojem i 1389. godinom. Njega još nije posetio niko od crnogorskih predstavnika.

Iako je na ročištu u Osnovnom sudu u Prištini bio prisutan i Mirsad Babović, otpravnik poslova ambasade Crne Gore u Prištini, on ni posle više od deset dana otkako je Jovanović u zatvoru u Kosovskoj Mitrovici, nije došao kod ovog Podgoričanina.

Zbog pritvaranja Jovanovića, zbog kojeg su uznemireni Srbi na Kosovu i Metohiji, održano je više protesta u Gračanici, a protestovali su i Srbi u Kosovskoj Mitrovici.

Takođe, mitinzi su bili i u više gradova Crne Gore, u znak podrške Jovanoviću, koji sa suprugom, ćerkom koja još nema mesec dana i ocem, živi u Podgorici.

Pre nekoliko dana, u razgovoru za „Politiku” Jovanovićeva supruga Teodora je kazala da je cilj Ristovog hapšenja zastrašivanje Srbe na Kosovu i Metohiji, kao i da mu kosovski tužilac smišljeno na teret stavlja širenje verske i nacionalne mržnje.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*