Nemačka se suočava sa krizom poverenja

Frank Valter Štajnmajer (Foto Beta/AP)

FRANKFURT – Pred drugi Uskrs uz pandemijske restrikcije i nezadovoljstvo odgovorom vlade na tu krizu, predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer upozorava da njegova zemlja prolazi kroz „krizu poverenja” i traži da se narod „okupi”.

U govoru koji će biti emitovan danas, Štajnmajer je priznao da je „bilo grešaka” s testiranjem, digitalnim rešenjima i vakcinacijom.

„Poverenje u demokratiji oslanja se na vrlo krhko razumevanje građana i države – ‘vi državo uradite vaš deo, ja građanin radim svoj’” rekao je Štajnmajer i dodao da zna da „građani rade svoj deo” u ovoj „istorijskoj krizi”, da su učinili mnogo i odrekli se mnogo čega, te i od vlade očekuje da se „sabere”.

Nemački predsednik rekao je da je zemlja prešla od samozadovoljstva zbog nižih stopa infekcije u ranim fazama pandemije, do preteranog pesimizma danas.

Pozvao je građane da se „okupe” i da ostave po strani „stalnu ljutnju” prema drugima i vlastima.

Rekao je da će se isporuka vakcina znatno pojačati narednih nedelja, da EU proširuje kapacitete proizvodnje i da će, pored velikih centara za vakcinisanje, taj posao obavljati više lekara opšte prakse.

„Istina je da nismo šampioni u svetu, ali nismo ni neuspešni”, rekao je Štajnmajer, prenosi Beta.

Nemačka, kao i EU u celini, kaska za SAD i Velikom Britanijom po brzini vakcinisanja zbog sporije nabavke vakcina i žalbi na preteranu birokratiju.

Ankete pokazuju pad podrške konzervativnoj stranci kancelarke Angele Merkel pred opšte izbore 26. septembra na kojima se Merkel neće kandidovati za peti mandat.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*