Nemačka Vlada: Sporazum Beograda i Prištine preduslov za članstvo Srbije u EU

Metju Palmer (levo) i Miroslav Lajčak (desno) sa predsednikom Vučićem (Foto Beta)

Sveobuhvatan i pravno obavezujući sporazum Beograda i Prištine jedan je od preduslova za pristupanje Srbije Evropskoj uniji, poručuju iz Kancelarije za informisanje nemačke vlade za prištinski Kljan Kosova.

Kako navode, nemačka savezna vlada snažno podržava pregovore Beograda i Prištine, posredstvom specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka, koje nadgleda šef diplomatije EU Žozep Borelj.

„Cilj je sveobuhvatan, pravno obavezujući sporazum za potpunu normalizaciju odnosa između Srbije i Kosova. Kao što je postavljeno u pregovaračkom okviru EU, takav sporazum je i jedan od preduslova za pristupanje Srbije EU”, tvrde iz kancelarije, preneo je Tanjug.

Iz kancelarije dodaju da je Nemačka stavila na dnevni red nadležnih tela EU viznu liberalizaciju za građane KiM, ali da dogovor o ukidanju viza za građane KiM nije postignut.

„Savezna Vlada nastavlja da podržava liberalizaciju viznog režima za Kosovo na osnovu ispunjavanja utvrđenih kriterijuma. Odluku o tome trebalo bi da donese Savet Evropske unije”, navode iz kancelarije.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*