Nemački novinari negodovali zbog neobjavljivanja izveštaja protiv urednika Bilda

Nemački novinari negodovali zbog neobjavljivanja izveštaja protiv urednika Bilda 1Foto: Pixabay/Kaboompics

Novinari medijske grupe Ipen, jedne od najvećih u Nemačkoj, negodovali su zbog odluke svog izdavača Dirka Ipena da ne objavi rezultate duge istrage moguće zloupotrebe položaja od glavnog urednika lista Bild Džulijana Rajhelta.

U pismu, koje je sinoć kružilo društvenim mrežama, četiri člana istražnog tima grupe Ipen osudila su tu medijsku organizaciju i samog Dirka Ipena zbog odluke da ne objave izveštaj, na kojem su radili mesecima.

Pismo je poslato u petak, a izveštaj je trebalo da bude objavljen juče.

U središtu istrage bio je Rajhelt, glavni urednik Bilda, najprodavanijeg nemačkog tabloida, koji se našao na meti optužbi da je maltretirao zaposlene i zloupotrebio položaj u odnosu prema ženskom osoblju.

Rajhelt, jedna od najmoćnijih ličnosti u nemačkim medijima, nakratko je suspendovan sa funkcije ove godine, ali je vraćen na posao nakon što je kompanija Aksel Špringer, izdavač Bilda, zaključila da njegove radnje nisu razlog za otkaz.

Četiri člana istražnog tima grupe Ipen navela su da bi njihov izveštaj izneo na videlo „nove i ekskluzivne“ informacije koje su advokati temeljno proverili.

„Činjenica da ste ipak odlučili da nam ne dozvolite da objavimo priču u suprotnosti je sa svim pravilima nezavisnog izveštavanja“, navodi se u pismu.

Medijska grupa Ipen branila je odluku o neobjavljivanju izveštaja, navodeći kao razlog činjenicu da predstavlja konkurenciju Bildu.

„Kao medijska grupa koja je direktna konkurencija Bildu, moramo da pazimo da ne bude stvoren utisak da bismo možda želeli da nanesemo ekonomsku štetu konkurentu“, navela je kompanija koja poseduje brojne novine u Nemačkoj.

 

 

 

IZVOR:DANAS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*