Nemački Zeleni će voditi ministarstvo spoljnih poslova

Izvor: Christof STACHE / AFP

Nemačke socijaldemokrate će u novoj koalicionoj vladi, pored kancelara, dobiti i ministarstvo policije i odbrane, Zeleni će biti na čelu ministarstva spoljnih poslova, a liberali će biti zaduženi za finansije.

Prema sporazumu „semafor koalicije“ o formiranu vlade, Socijaldemoratska partija Nemačke (SPD) dobiće šest ministarstava, Zeleni pet a Slobodna demokratska partija (FDP) četiri.

Dosadašnji vicekancelar i ministar finansija Olaf Šolc će biti prvi kancelar Nemačke iz redova socijaldemorakta posle 16 godina.

Socijaldemokrate će preuzeti ministarstva unutrašnjih poslova i odbrane, novo ministarstvo za građevinarstvo, resore zdravstva, rada i socijalnih pitanja, i za ekonomsku saradnju.

Na čelu ministarstava za finansije, saobraćaj, obrazovanje i pravdu biće Liberali.

Zeleni će dobiti novoformirano ministarstvo privrede i klime, ministarstvo spoljnih poslova kao i resor zaštite životne sredine i potrošača i ministarstva poljoprivrede i porodice.

Zelenima je takodje obećano pravo da predlože narednog nemačkog komesara EU posle izbora 2024. godine, prenosi briselski portal Euraktiv.

Iako u sporazumu nisu navedena imena budućih ministara, smatra se da je o nekim pozicijama već odlučeno.

Ministarstvo finansija će verovatno preuzeti predsednik FDP Kristijan Lindner, dok će ministar privrede, energetike i klime biti lider Zelenih Robert Habek.

Kopredsednica Zelenih Analena Berbok će verovatno biti prva žena na čelu nemačke diplomatije.

 

 

 

IZVOR:N1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*