Neophodna veća podrška Mobilnim timovima za socijalno uključivanje Roma i Romkinja

Unapređenje komunikacije sa romskom zajednicom, obezbeđivanje institucionalne održivosti i finansiranje operativnih planova mobilnih timova su preko potrebni – zaključak je sastanaka održanih sa timovima iz:

 

Vranja, Leskovca, Bele Palanke, Bojnika, Bujanovca, Kragujevca, Kruševca, Prokuplja, Novog Sada, Sombora, Valjeva, GO Zvezdare i Palilule, Pančeva, Odžaka i Kovina

 

Sa Mobilinim timovima, kao lokalnim međusektorskim mehanizmima formiranim u okviru lokalnih samouprava, održan je ciklus radionica tokom kojih je zaključeno da su: unapređenje komunikacije sa romskom zajednicom, obezbeđivanje institucionalne održivosti i finansiranje operativnih planova Mobilnih timova neophodni preduslovi za povećanje socijalne inkluzije Roma i Romkinja u lokalnim zajednicama.

 

Radionicama, realizovanim u Nišu i Beogradu, tokom marta 2019. godine, prisustvovali su Mobilni timovi formirani 2014. godine, u okviru programa „Ovde smo zajedno“ koji je realizovan u periodu od 2013. do 2017. godine.

 

Tokom radionica,  članovi Mobilnih timova su imali priliku da se upoznaju sa postojećim i planiranim inicijativama, podržanim od strane  nacionalnih i međunarodnih partnera, značanim za dalje unapređenje procesa socijalnog uključivanja Roma i Romkinja, posebno u lokalnim zajednicima u kojima postoje brojni izazovi u ovoj oblasti.

 

Članovima Mobilnih timova predstavljena je i unapređena metodologija planiranja i praćenja realizacije operativnog plana, koja je, uvažavajući dobre prakse i naučene lekcije stečene tokom realizacije projekta „Ovde smo zajedno“, obezbedila neophodne pretpostavke od značaja za institucionalnu i  finansijsku održivost lokalnih mehanizama za socijalnu inkluziju Roma i Romkinja.

 

Takođe, učesnici su upoznati sa ciljevima i ostvarenim rezultatima projekta „Tehnička pomoć za unapređenje životnih i stambenih uslova romske populacije u neformalnim naseljima – STANOVANJE ROMA“, u svakoj od 3 komponente:

  1. Izrada projektno-tehničke dokumentacije za unapređenje uslova stanovanja u podstandardnim naseljima;
  2. Uspostavljanje lokalnih međusektorskih mehanizama za realizaciju mera i usluga u oblastima  od značaja za unapređenje stanovanja, obrazovanja, zapošljavanja, socijalne i zdravstvene zaštite, očuvanja i promocije kulturnog identiteta romske nacionalne manjine;
  3. Praćenje i podrška realizaciji 13 infrastrukturnih projekata.

 

Podsećamo, Mobilni timovi formirani su sa ciljem prepoznavanja i sagledavanja realnih potreba romske populacije na terenu, kao i utvrđivanja podrške koja je potrebna kako bi se poboljšao njihov sveukupni položaj, a u skladu sa Strategijom za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Republici Srbiji 2016-2025. Mobilni timovi povezuju sve ključne aktere i institucije na lokalnom nivou koje se bave inkluzijom Roma. Istovremeno, Mobilni timovi omogućavaju direktan odgovor na konkretne izazove romske populacije i predstavljaju vezu između romske populacije i lokalne samouprave.

 

O projektu

 

Projekat „Tehnička pomoć za unapređenje životnih i stambenih uslova romske populacije u neformalnim naseljima – Stanovanje Roma“ jedna je od inicijativa koje u ovom momentu podržava Evropska unija uz saradnju i kofinansiranje Vlade R. Srbije. Ugovorno telo projekta je Ministarstvo finansija, a glavni korisnici su Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Kancelarija za ljudska i manjinska prava. Cilj projekta je da doprinese pametnom, održivom i inkluzivnom rastu u Republici Srbiji kroz promociju i unapređenje socijalnog uključivanja romske populacije. To će omogućiti bolji životni standard u skladu sa ciljevima utvrđenim Strategijom Evropa 2020, kao i približavanju EU standardima u oblastima zapošljavanja, obrazovanja, socijalne zaštite i stanovanja.

 

Važan deo projekta je šema bespovratnih sredstava (grantova) u okviru koje se podržava 11 projekata na lokalnom nivou u ukupnoj vrednosti od 7,55 miliona evra. U okviru inicijative biće obezbeđeno stambeno rešenje za preko 700 Romkinja i Roma, te poboljšanje infrastrukturnih uslova za preko 5.000 pripadnika romske populacije.

 

Romi predstavljaju jednu od najugroženijih grupa u Republici Srbiji. Po zvaničnim podacima u Srbiji živi 147.000 pripadnika romske manjine (oko 2% ukupne populacije), ali je stvarni broj mnogo veći. Romkinje i Romi u Srbiji susreću se sa velikim izazovima u različitim oblastima života o čemu svedoče i sledeći statistički podaci: Oko 70% Roma živi u neformalnim naseljima (bez električne energije, kanalizacije, tekuće vode i sanitarija u stambenim objektima, nizak nivo higijenskih uslova i sl.) Od ukupno broja, 72,1% Roma je neaktivno, a samo 27,9% aktivno, što ukazuje na visok nivo nezaposlenosti Roma i veliku zavisnost od socijalnih davanja. Obrazovna struktura romske populacije je nepovoljna. U proseku, samo 64% romske dece završava osnovno obrazovanje (93% u ukupnoj populaciji), dok je stopa ranog napuštanja osnovne škole 80% (8% u ukupnoj populaciji). Srednju školu završava 11,05% a višu i visoku tek 0,7% Roma i Romkinja. Očekivani životni vek Roma je 62,2 godina (74,1 godina za ukupnu populaciju).

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*