NESTAŠICA CITOSTATIKA I U SRBIJI I EVROPI Dr Danica Grujičić: Poslednja doza iskorišćena u petak, tražimo rešenje

U Srbiji, ali i u Evropi vlada nestašica citostatika tačnije leka nitroglicid koji je u petak poslednji put dat pacijentu na Institutu za onkologiju.

Nitroglicid se daje tokom zračenja pacijentima obolelim od tumora debelog creva, ili u završnoj fazi zračenja. Ovaj lek je relativno jeftin, a problem zbog kog trenutno vlada nestašica ne predstavlja njegova nabavka, već proizvođač.

Foto: D. Milenković / RAS Srbija

Gostujući u „Beogradskoj hronici“ na RTS-u, profesorka doktrorka Danica Grujičić, direktorka Instituta za onkologiju, objasnila je o čemu se radi.

– Za većinu lokalizacija nema dovoljno lekova. Problem je u nitroglicidu koji je iskorišćen poslednji put sada u petak. Nije problem u njegovoj nabavci, mi imamo ugovor sa Fondom, već se radi o problemu na svetskom nivou, nešto se desilo sa proizvođačem i leka jednostavno nema – izjavila je za RTS dr Grujičić.

Prema njenim rečima, leka nema ni u regionu, kao ni u Evropi, ali će naši doktori pronaći adekvatnu zamenu leka za pacijente obolele od tumora.

– Nismo u mogućnosti da dajemo ovaj lek, ali sigurno je da ćemo naći način da našim pacijentima pomognemo – jasna je doktrorka.

Ona dodaje da nema informaciju kada bi ova vrsta citostatika mogla da stigne na Institut.

– Problem je u velikim farmaceutskim kompanijama koje insistiraju na korišćenju skupih i najnovih lekovaa. Tako da lekove koji su jeftini a dokazani, kao što je ovaj, proizvodi uglavnom samo jedna kompanija u celom svetu – navodi dr Gručić i dodaje da se zbog toga dešava da takve kompanije kasnije ucenuju sa cenom ili da se jednostavno desi nestašica, kao što je sada slučaj.

IZVOR:BLIC

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*