Neverovatnom Rogliču zlato u vožnji na hronometar!

Primož RogličIzvor: REUTERS/Christian Hartmann

Slovenački biciklista Primož Roglič osvojio je zlato u vožnji na hronometar na Olimpijskim igrama u Tokiju!

Roglič je stazu dugu 44,2 kilometra, sa mnogo uspona i spustova, prešao u vremenu od 55:04.19 minuta, uz prosečnu brzinu od 48,2km/h. Na taj način, Slovenac je ostvario najveći uspeh karijeri, među koje se ubrajaju dva trijumfa na Vuelti u prethodne dve godine, kao i drugo mesto na Turu prošle sezone.

U borbi za trijumf, Roglič je za minut i sekundu pobedio Toma Dimulana iz Belgije, dok se na trećem stepeniku pobedničkog postolja našao Australijanac Roan Denis. Dimulana i Denisa su delile dve i po sekunde, dok je australijski biciklista do bronze došao pobedivši Švajcarca Štefana Kinga za četiri desetinke.

Još pre početka sezone, Roglič je najavio da mu je glavni cilj trijumf na Turu, kao i zlato na Olimpijskim igrama. Sa najveće trke na svetu se povukao posle tek nekoliko etapa zbog povreda koje je doživeo u dva izdvojena udesa, ali je tu pauzu iskoristio da zasija kada je bilo najvažnije. Na kraju je doneo Sloveniji drugu medalju u biciklizmu, pošto je Tadej Pogačar pre nekoliko dana osvojio bronzu u drumskoj trci.

Tokom trke naduže je čelnu poziciju držao Kolumbijac Rigoberto Uran, koji je odvozao sjajnu trku, ali ga je Dimulan nadmašio za više od minuta. Holanđanin je, inače, ove sezone napravio pauzu da bi poradio na svom mentalnom zdravlju i što bolje se spremio za Rio. Dimulan, ipak, nije mogao da pripreti Rogliču, koji je bio klasa za sebe, što potvrđuje razlika između njih dvojice, ali i činjenica da vozači koji su startovali posle Slovenca nisu mogli da isprate njihov ritam.

Među tim vozačima bio je i svetski šampion Filipo Gana iz Italije, kojeg je nešto manje od dve sekunde delilo od bronzane medalje. Najbolju petoricu sledio je Belgijanac Vaut van Ert, ispred Kaspera Asgrena iz Danske i Urana, dok su top10 kompletitrali još jedan belgijski biciklista Remko Evenpul i Australijanac Patrik Bevin.

Vožnjom na hronometar završeno je takmičenje u drumskom biciklizmu, u kojem je najuspešnija nacija Holandija sa jednim zlatom, dva srebra i jednom bronzom.

 

 

IZCVOR:N1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*