Nikšić: Izlaznost do 15 sati oko 70 odsto

NIKŠIĆ –

Izlaznost na lokalnim izborima u Nikšiću do 15 sati je oko 70 odsto, rekao je danas predsednik Opštinske izborne komisije (OIK) Rade Perišić.

Prema njegovim rečima, samo se na biračkom mestu 118 desio incident, dok je na ostalim biračkim mestima izborni proces tekao regularno, prenose crnogorski mediji.

Posmatrač Centra za monitoring i istraživanje (CEMI) prijavio je da je na biračkom mestu 118 došlo do remećenja reda.

On je naveo da je “predstavnik koalicije „Za budućnost Crne Gore“, u prisustvu nosioca te liste oteo od članova Biračkog odbora kutiju za glasanje putem pisma nakon što su je oni „stavili u auto da bi krenuli ka licima koja treba da glasaju“.

Prema tvrdnjama predstavnika CEMI-ja, kutija je zatim stavljena u automobil predstavnika koalicije.

CEMI navodi da je na tom biračkom mestu registrovano i „veliko prisustvo neidentifikovanih lica“ koja su pripadala različitim grupama i da je umalo došlo do sukoba između njih.

Ta nevladina organizacija dodaje da je glasanje na tom biračkom mestu bilo privremeno prekinuto, a da je policija došla na mesto događaja i posredovala izmedu dve suprostavljene grupe.

„Nakon ovoga incidenta, pojačano je prisutvo uniformisane policije na ulicama”, navode iz CEMI-ja.

niksic, izbori

Tanjug (Zoran Žestić)

Početak glasanja na lokalnim izborima koji se danas održavaju u Nikšiću kasnio je na dva biračka mesta, a posmatrači su već u prvom satu zabeležili nepravilnosti.

Predsednik Opštinske izborne komisije (OIK) Nikšić Rade Perišić izjavio je za TVCG da se kasnilo sa glasanjem na dva mesta u Elektroprivredi Crne Gore i to zbog kamera.

On je naveo da su bile uključene kamere i da je nakon intervencije OIK-a sistem nadzora kamerama ugašen, pa je jedno biračko mesto nastavilo da radi. Međutim, birački odbor na drugom biračkom mestu nije hteo da počne proces glasanja dok se kamere ne prekriju, iako su bile isključene iz sistema.

Na prvom biračkom mestu kasnilo se 20-ak minuta, dok je na drugom biračkom mestu proces glasanja počeo nakon 45 minuta.

Centar za monitoring i istraživanje (CEMI) je saopštio da je na biračkom mestu u OŠ „Mileva Lajović-Lalatović“ predsednik biračkog odbora koristio mobilni telefon, što je suprotno odredbama Zakona o izboru odbornika i poslanika, prenosi RTCG.

Takođe, na biračkom mestu 120 birač je naglas izgovorio broj partije za koju je glasao, čime je prekršio Zakona o izboru odbornika i poslanika. Građani Nikšića biraju između četiri koalicije i dve partije, a biračko pravo moći će da ostvare do 20 sati.

U Nikšiću, jutros u sedam sati otvorena su biračka mesta na lokalnim izborima.

Na 138 biračkih mesta, koja će biti otvorena do 20 časova, pravo glasa imaju 58.833 birača, koji će odlučivati o izboru 41 poslanika lokalnog parlamenta.

niksic, izbori, crna gora

Tanjug (Zoran Žestić)

Lokalni izbori u Nikšiću podjednako su važni i za vlast i za opoziciju i smatraju se presudnim za opstanak Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića na crnogorskoj političkoj sceni, ali i prvim testom za vladajuću većinu koja je na parlamentarnim izborima 2020. posle 30 godina smenila DPS sa vlasti.

Na izborima učestvuje šest lista, a sa pozicije gradske vlasti nastupa koalicija „Evropski tim za Nikšić“, koju predvodi DPS kojoj je cilj da zadrži vlast u rodnom gradu i poslednjem uporištu aktuelnog crnogorskog predsednika i izbegne poraz koji bi, prema ocenama, tu partiju poslao u političku istoriju.

Snage na izborima odmeravaju i stranke vladajuće koalicije koje u Nikšiću nastupaju fragmentirano. Na glasačkom listu je lista „Za budućnost Nikšića“, čiji je stožer Demokratski front Andrije Mandića, a koja u svom izbornom logou ima boje ranije crnogorske, kao i sadašnje srpske zastave.

U borbi za vlast u Nikšiću učestvuju i lista „Mir je naša nacija“, čiju osnovu čine demokrate Alekse Bečića, i lista „Crno na belo“ koju predvodi stranka Ura Dritana Abazovića.

U izbornoj trci su i pokret pod nazivom „Ne damo Nikšić“ koji predvodi Gordana Radović, savetnica premijera Zdravka Krivokapića koji, inače, javno nije podržao nijednu listu na nikšićkim izborima.

Na izborima učestvuje i Narodni pokret biznismena Miodraga Dake Davidovića.

niksic izbori crna gora 1

Tanjug (Zoran Žestić)

Lokalni izbori u rodnom gradu Mila Đukanovića održavaju se u atmosferi naglašene napetosti i naboja političkih partija, a osim oštre retorike, predizbornu kampanju obeležilo je nekoliko incidenata izazvanih sukobima između pristalica partija koje učestvuju na izborima.

Prema ocenama analitičara, nikšićki izbori prevazilaze okvire lokalnih ne samo zbog značaja koji imaju za vlast i opoziciju u Crnoj Gori, već i zato što im veliku pažnju pridaju i mediji iz regiona koji o izborima izveštavaju kao istorijskim i presudnim za tu zemlju.

Direktor podgoričkog Društva za istraživanje politike i političke teorije Vladimir Pavićević rekao je ranije za Tanjug da su izbori u Nikšiću važni, jer su prvi nakon parlamentarnih iz avgusta 2020. na kojima je „razvlašćena“ Đukanovićeva DPS.

Prema njegovim rečima, predstavnici svih političkih opcija posmatraju upravo Nikšić kao priliku da pokažu da su „međuvreme od avgusta iskoristili da osnaže i ojačaju“.

On očekuje, kako kaže, „težak“ poraz DPS-a na izborima uz ocenu da je stanje te partije posledica poraza na parlamentarnim izborima, ali i izostanka reformi na nedavno održanom vanrednom kongresu.

Pavićević je kazao da je prema istraživanjima, u koja je imao uvid, ubedljivi favorit koalicija „Za budućnost Nikšića“, okupljena oko Demokratskog fronta koja bi, kako je ocenio, mogla da računa na više glasova nego lista oko DPS.

„To je veoma zanimljiv podatak i to bi bilo prvi put, od obnove višestranačja u Crnoj Gori, da u Nikšiću neka izborna lista ima pojedinačno više glasova nego DPS“, rekao je Pavićević.

niksic, izbor, crna gora 2

Tanjug (Zoran Žestić)

Inače, lider DPS i crnogorski predsednik Milo Đukanović je u predizbornoj kampanji za lokalne izbore u Nikšiću ponovo optužio Srbiju za mešanje u izborni proces u Crnog Gori.

On je na predizbornoj tribini u Nikšić ponovo izneo optužbe da Beograd navodno da radi na projektu velike Srbije u čijem je središtu Crna Gora i da se, kako je rekao, najnovija ofanziva tog koncepta videla u vreme parlamentarnih izbora pošle godine.

Đukanović je govorio da je u kampanji za izbore u Nikšiću ta uloga „još agresivnija i otvorenija“.

U prethodne četiri godine na vlasti u Nikšiću bila je DPS u koaliciji sa Socijaldemokratama, a u lokalnom parlamentu nije bilo opozicionih stranaka, jer su bojkotovale izbore održane u februaru 2017. godine.

Nikšić je jedan od 11 gradova i opština u Crnoj Gori koji su zbog pogoršane epidemiološke situacije sa virusom korona zaključani od 10. marta.

Ta mera je na snazi i u Podgorici, Budvi, Tivtu, Herceg-Novom, Ulcinju, Cetinju, Plužinama, Baru, Kotoru i Pljevljima, a važi sedam dana.

Zabranjeno je kretanje stanovnika izvan tih opština i gradova, izuzev za ranije definisane izuzetke i uz potvrde.

 

 

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*