“NOĆNA ŠETNjA KROZ 10 SRPSKIH MUZEJA“ – onlajn divan „BEOGRAD ZA POČETNIKE“

Novi online divan „Beograd za početnike“ – „NOĆNA ŠETNJA KROZ 10 SRPSKIH MUZEJA“, u okviru manifestacije „Muzeji za 10“, donosi posve novo i sveže muzejsko iskustvo.

Koje je to najvrednije srpsko, a svetsko kulturno-istorijsko blago koje čuvaju domaći muzeji. Šta je ono što svako od nas treba da vidi, kao deo lične, a opšte kulture? Šta nikako ne smemo da propustimo? U kom muzeju ćemo steći najbolje znanje o nacionalnoj istoriji? Koji muzej obećava najuzbudljivije iskustvo i vremeplov kroz vekove? Šta je najneobičnije otkriće u srpskim muzejima?

Prošetaćemo kroz deset domaćih muzeja (ali i nekih od najboljih svetskih muzejskih institucija), uz stručno vođenje prof. dr Olivera Tomića, jednog od najvoljenijih srpskih univerzitetskih profesora (po rečima generacija njegovih studenata na više fakulteta). Reč je o profesoru istorije umetnosti čija su predavanja decenijama Događaj-po-sebi, a amfiteatri i učionice dupke puni. Kad budete čuli koliko zanimljivo i lucidno povezuje istoriju umetnosti sa stanjem u savremenom fudbalu npr/novom svetskom poretku ili sa nacionalnom istorijom, biće vam jasno zašto je baš on savršen kustos i vodič za otkrivanje srpskih muzeja. I to za celu porodicu.

Jer domaći muzeji kriju toliko reprezentativno i dragoceno kulturno-istorijsko blago, kog nažalost, često nismo svesni. Zato čim otputujemo u beli svet, hitamo da vidimo njihove muzeje, dok naše nedovoljno poznajemo i vrednujemo.

Posle online divana „Beograd za početnike“-„NOĆNA ŠETNJA KROZ 10 SRPSKIH MUZEJA“ – sigurni smo da ćemo svi početi malo više da istražujemo i upoznajemo, a samim tim i volimo kulturnu baštinu Srbije. Pogotovo što se i sam divan održava u svojevrsnom muzeju narodnog neimarstva i srpskog života kroz vekova, u čudesnoj Rančićevoj kući s kraja 18. veka, zaštićenom spomeniku culture, u kojoj stanuje Centar za kulturu Grocka.

sreda, 19. maj u 20h

onlajn divan „BEOGRAD ZA POČETNIKE“

                           u epizodi:

„NOĆNA ŠETNjA KROZ 10 SRPSKIH MUZEJA“

gost kustos kroz srpske&svetske muzeje: prof. dr Oliver Tomić, istoričar umetnosti

domaćica divana i moderatorka: Smiljana Popov, novinarka, autorka naučno-popularnog serijala „Beograd za početnike, prve tv emisije u Srbiji koja je ušla u prosvetni sistem kao dodatno nastavno sredstvo

Centar za kulturu Grocka – jutjub kanal i fejsbuk strana

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*