Norveška važan partner Srbiji na mnogim poljima

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić poručila je danas da Norveška, iako nije članica EU, podržava evropske integracije Srbije i našoj zemlji pruža veliku podršku i tehničku pomoć, kao i da je važan partner kada je reč o stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

Brnabić je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerkom Norveške Ernom Solberg, posle sastanka u Palati Srbija, izrazila zahvalnost gošći na poseti koja, kako je rekla, pokazuje sve bolje odnose Srbije i Norveške i najavljuje bliži nivo saradnje dveju zemalja u budućnosti.

„Razgovarali smo o regionalnoj stabilnosti, kao i o pitanju Kosova i Metohije i mogućnosti za kompromis kako bi se došlo do normalizacije odnosa sa Prištinom, kao i o svemu što Srbija čini kako bi raširila dobru komunikaciju, toleranciju i razumevanje sa svim partnerima na Balkanu“ – rekla je premijerka.

Ona je navela da ekonomska saradnja dveju zemalja raste, ali da je i dalje skromna.
Prema njenim rečima, prošla godina je bila rekordna u trgovinskoj razmeni Srbije i Norveške sa 58,2 miliona evra , što je za osam odsto više nego 2016. godine.

„Postoji niz oblasti u kojima možemo da unapredimo saradnju i nadam se da će posle ove posete uslediti bolji impuls za norveške investitore i njihovo interesovanje za Srbiju“ – istakla je Brnabić.

Premijerka Srbije je naglasila da od Norveške možemo mnogo da naučimo, i kroz Nordijsku poslovnu alijansu – privrednu komoru nordijskih zemalja, i to ne samo o ekonomiji, već i o regionalnoj stabilnosti i povezivanju.

Ona je ukazala na to da je Norveška jedan od najvećih bilateralnih donatora Srbije, koja je za 15 godina izdvojila 216 miliona evra kroz razvojnu pomoć, kao i da je ove godine duplirala iznos te pomoći na 6,3 miliona evra, sa 3,1 milion evra iz prošle godine.

Premijerka je posebno navela da je polovina te pomoći upućena u ekonomski razvoj najsiromašnijih delova Srbije.

Solberg je ocenila da Norveška i Srbija imaju dobre, partnerske odnose u političkom, ekonomskom i kulturnom domenu, kao i da Norveška pruža punu podršku Vladi Srbije u evropskim integracijama i svim reformskim naporima.

Ona je ocenila da Srbija ima vodeću ulogu u domenu stabilnosti, kao i da Norveška ostaje posvećena pitanjima u vezi sa Zapadnim Balkanom.

Premijerka Norveške je istakla da Zapadni Balkan i dalje ima potrebu za većom stabilizacijom, ekonomskim razvojem i vladavinom prava, naglasivši da će njena zemlja nastojati da pospešuje saradnju u ovom regionu.

Solberg je navela da postoji mogućnost da se unapredi ekonomska saradnja dveju zemalja, ukazavši na to da je Srbija priznata destinacija za norveške kompanije, i da je važno da se stvore jednaki i predvidivi uslovi za strane investitore, poput odgovarajućih poreskih i organizacionih uslova.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*