Nova ovlašćenja vojne policije prema civilima

BEOGRAD –

Vlada Srbije donela je uredbu o većim ovlašćenjima Vojne policije, po kojoj oni mogu primenjivati mere prema civilima „u obavljanju poslova obezbeđenja ličnosti i protivterorističke zaštite van Ministarstva odbrane i Vojske, po odluci ministra“, objavljeno je na sajtu Vlade.

MOD

Novom uredbom, koju je Vlada donela na sednici u četvrtak, Vojna policija može da primenjuje mere prema civilima kada procene da su ih zatekli „na mestu izvršenja službene radnje ili kada tokom izvršenja službene radnje ometaju ili sprečavaju ovlašćeno službeno lice“.

Mere se primenjuju i kada „obavljaju poslove obezbeđenja vojnih objekata, određenih ličnosti, naoružanja ili regulisanja i kontrole vojnog putnog saobraćaja“.

Ostala je i stara odredba da se civili mogu kontrolisati kada se zateknu „u rejonu vojnih objekata, rasporeda vojnih jedinica ili u njima“, ili u činjenju krivičnog dela na štetu Vojske i Ministarstva, koja se gone po službenoj dužnosti.

Predviđeno je da Vojna policija u svim slučajevima odmah obavesti najbližu stanicu Ministarstva unutrašnjih poslova i sa potrebnom dokumentacijom joj preda zatečene civile na dalji postupak.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*