Nova sezona u Gradskom pozorištu

Podgorica – Gradsko pozorište u novu sezonu kreće nakon odlične septembarske uvertire u sklopu koje je predstava „Prodavnica igračaka“ Jaroslava Antonjuka, osvojila tri nagrade na dva važna festivala – XXV Internacionalnom festivalu pozorišta za decu u Subotici i VII Međunarodnom lutkarskom festivalu u Podgorici.

Uz već proverene naslove sa sve tri scene – Lutkarske, Dramske za decu i Večernje, oktobar u Gradskom pozorištu obeležiće i nekoliko festivalskih pohoda, zatim podgorička premijera predstave „O miševima i ljudima“ u režiji Dina Mustafića, a počeće i rad na novom projektu „Srećan put i mirno more (Ivova odiseja)“, koji će po tekstu Jelene Milošević režirati Zoran Rakočević.

Nova sezona otvara se u sredu 3. oktobra, u 12 sati, u Velikoj sali KIC-a „Budo Tomović” predstavom „Čarobnjak iz Oza” (5+) u režiji Jagoša Markovića. Ovo izvođenje već je rasprodato. Sledećeg dana, u 11 sati, na istom mestu, u okviru obeležavanja Dečje nedjelje 2018. ansambl će izvešće lutkarski komad „Prodavnica igračaka” (6+) Jaroslava Antonjuka, a već 7. oktobra ova predstava učestvovaće na XVII Međunarodnom festivalu pozorišta za decu u Banjaluci.

Početak sezone na Večernjoj sceni obeležiće se 12. oktobra, u 20 sati, u sali Dodest izvođenjem hit predstave „Slasti slave” u režiji Stefana Sablića. Nakon toga, 14. oktobra u istom terminu, u Velikoj sali KIC-a „Budo Tomović“ uslediće podgorička premijera predstave „O miševima i ljudima”Dina Mustafića, koja je letos urađena u koprodukciji sa festivalom Barski ljetopis. Predstava će biti reprizirana 15. oktobra na istom mestu, u isto vjeme.

Podsetimo, „O miševima i ljudima“ govori o posledicama ekonomske krize u Americi tridesetih godina prošlog veka i u tom smislu odlično korespondira sa današnjim vremenom. Osim teme socijalne pravde, ovo je i priča o prijateljstvu, snovima, iluzijama kao neophodnosti opstanka u surovom okruženju koje marginalizuje drugačije, stare, bolesne i osobe sa smetnjama u razvoju; o begu u utopiju kao jedinom mestu na kojem možemo biti srećni. Igraju: Mišo Obradović, Miloš Pejović, Branko Ilić, Pavle Ilić, Vule Marković, Marija Đurić, Dejan Đonović i Božidar Zuber.Dramatizaciju i dramaturgiju potpisuje Stela Mišković, scenografiju je uradila Smiljka Šeparović-Radonjić, kostime Lina Leković, dok je autorka muzike Tamara Obrovac.

Sreda, 17. oktobar, rezervisana je za još jedan projekat sa Večernje scene – „Pepeljugino maslo” koji je po tekstu Tena Štivičić režirala Alisa Stojanović. Predstava će biti igrana u 20 sati u sali Dodest. Sledećeg dana (18. oktobar), ansambl Gradskog pozorišta, takođe od 20 sati, u Velikoj sali KIC-a „Budo Tomović” igraće autorski projekat Borisa Liješevića „Čuvari tvog poštenja“.

Višestruko nagrađivana predstava sa lutkarske scene „Bajka o ribaru i ribici” (6+), Evgenija Ibragimova 24. oktobra odmeriće snage na III Internacionalnom festivalu lutkarskih pozorišta „DniproPuppetFest-2018” u Dnjepru (Ukrajina).

Posljednji vikend u oktobru, tradicionalno, rezervisan je za najmlađu publiku. U subotu 27. oktobra, tačno u podne, u sali Dodest biće izvedena predstava „Kod Nojeve barke u osam “ (5+) u režiji Roberta Waltla, dok će sledećeg dana na istom mestu biti igran lutkarski komad „Ružno pače” (6+) Jaroslava Antonjuka.

Bogat oktobarski repertoar završiće se gostovanjem predstave „O miševima i ljudima“ pred hercegnovskom publikom. Predstava će biti igrana 31. oktobra u 20 sati u dvorani „Park”.

Ulaznice za predstave sa oktobarskog repertoara su u prodaji, a mogu se rezervisati na biletarnici KIC-a „Budo Tomović“ ili pozivom na broj telefona: 020/ 664-237.

Izvor: Glavni grad Podgorica

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*