Nova ulaganja u studentske domove

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar prosvete nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić izjavio je danas da se nikada više i ozbiljnije nije pristupalo unapređenju učeničkog i studentskog standarda i najavio je da će u okviru Projekta „Studentsko stanovanje“ biti uloženo 48 miliona evra u izgradnju novih ili rekonstrukciju postojećih studentskih domova u Srbiji.

Ministar prosvete je tokom prijema brucoša u Studentski dom „Karaburma“ rekao da se najpre planira izgradnja novog objekta u okviru kompleksa „Studentski grad“ na Novom Beogradu sa 1.000 mesta za smeštaj studenata, kao i završetak studentskog doma u Nišu sa 400 mesta.

Ovu godinu koristimo za pripremu, a na proleće 2022. godine bi trebalo da bude raspisan urbanističko-arhitektonski konkurs za Studentski grad, nakon čega sledi priprema projekta za realizaciju, odnosno, izrada projektno-tehničke dokumentacije za novi objekat, dobijanje svih dozvola i izbor izvođača radova, objasnio je Ružić.

U okviru druge faze projekta „Studentsko stanovanje“ plan je da bude izgrađena nova zgrada u okviru studentskog kampusa u Novom Sadu i rekonstruisan Studentski dom „Karaburma“.

Studentski dom Karaburma od kada je izgrađen 1978. godine nije ozbiljnije renoviran. Plan je da u rekonstrukciju ovog objekta uđemo nakon što bude završena izgradnja nove zgrade u Studentskom gradu, kao bismo mogli da raselimo studente Karaburme i stvorimo uslove da rekonstrukcija počne, rekao je ministar Ružić.

Projekat „Studentsko stanovanje“ biće realizovan od 2022. do 2026. godine i finansiran kreditnim sredstvima Razvojne banke saveta Evrope – CEB sa 32 miliona evra, dok će učešće Republike Srbije biti 16 miliona evra, navodi se u saopštenju Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Nova ulaganja u studentske domove

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*