Novac za plasman na Evro daje Uefa, a ne država

elefonom do jednoglasne odluke o nagrađivanju igrača: član Izvršnog odbora FSS potvrdio pisanje „Politike” naglasivši da je puna saglasnost o premijama postignuta pre utakmice sa Norveškom

(Foto EPA-EFE/Stephanie Lecocq)

Izvršni odbor Fudbalskog saveza Srbije je telo koje donosi najvažnije odluke u našem fudbalu. Kako smo saznali, dogovor o nagrađivanju igrača uoči finalne utakmice baraža, koja je na programu 12. novembra u Beogradu, kada Srbiju očekuje i najveći ispit – duel sa Škotskom, doneli su članovi IO na telefonskoj sednici. U proceduri koja je trajala nešto manje od jednog časa, jednoglasno je doneta odluka da se igrači i stručni štab bogato nagrade u slučaju uspeha i plasmana na prvenstvo Evrope, na koje čekamo pune dve decenije.

Član Izvršnog odbora je za naš list kazao da je najpre generalni sekretar saveza Jovan Šurbatović, slao poruke svim članovima, koji su zatim imali obavezu da odgovore na postavljeno pitanje. Čelnici FSS su smatrali da bi bilo dobro da igrače obraduju sa premijama, koje su za Norvešku iznosile 25.000 evra a za pobedu u finalu baraža čak 100.000 evra!

Ovo nije nikakva novina u našem fudbalu, jer su i ranije igrači delili novac, od plasmana na Evro i Mundijal, i ta nagrada često je bila i do 25 odsto od ukupno zarađenog novca koji je Uefa ili Fifa davala nacionalnim savezima za plasman na prvenstvo. Premija koja bi u slučaju pobede pripala igračima i stručnom štabu iznosila bi nešto više dva i po miliona evra i bila bi raspoređena prema učinku. To znači da bi oni fudbaleri koji su najzaslužniji za trijumf dobili najveći deo kolača.

– Mislim da je to sasvim u redu da igrači dobiju nagradu za eventualni uspeh. Tačno je da smo dogovor postigli telefonom, svi smo se složili da je bolje da im podelimo dva miliona ako FSS od plasmana zaradi pet puta više. Proces je išao tako što je generalni sekretar Šurbatović svakom od nas slao SMS a mi smo imali obavezu da mu odgovorimo – kazao nam je član IO FSS, potvrdivši pisanje „Politike” o bogatim nagradama u slučaju plasmana na prvenstvo Evrope.

Pisanje „Politike” o premijama našim reprezentativcima izazvalo je veliko interesovanje ovdašnje sportske javnosti. Naš sajt bio je pretrpan mnogobrojnim porukama a među našim dragim i stalnim čitaocima bilo je i zabune. Naime, novac koji bi naši fudbaleri dobili ukoliko se plasiraju na prvenstvo Evrope, ne bi im dala država ili Fudbalski savez Srbije, kako su neki protumačili, već bi to bio zarađen novac od Evropske fudbalske unije (Uefa), kojim se nagrađuje svaka fudbalska federacija.

Uostalom, ukoliko prođu Škotsku, a imaju nemale šanse, svakako ih treba nagraditi, a njihovo je legitimno pravo na koji će način potrošiti premiju…

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*