Nove marke sa likovima glumačkih velikana svečano uručene članovima njihovih porodica

Vršilac dužnosti direktora Pošte Srbije Zoran Đorđević danas je u PTT muzeju članovima porodica i naslednicima glumačkih velikana uručio prigodne poštanske marke na kojima su ti glumci i glumice prikazani u novom prigodnom filatelističkom izdanju „Velikani srpskog glumišta“.

    
Nove marke sa likovima glumačkih velikana svečano uručene članovima njihovih porodica 1Foto:Beta/Miloš Miškov

Time je Pošta Srbije danas pustila u opticaj nove marke u saradnji sa Udruženjem dramskih umetnika Srbije.

Filatelistički komplet ovog izdanja, Đorđević je uručio i glumici i novinarki Stevanki Češljarov, u znak zahvalnosti za njen lični doprinos srpskom teatru.

Uručenju su prisustvovali novi direktor PTT muzeja Viktor Lazić, novi direktor Srbijamarke Adam Sofronijević, i sekretarka Udruženja dramskih umetnika Srbije Branislava Atanacković.

Na novim poštanskim markama nalaze se portreti osam glumačkih legendi, slavnih i obožavanih glumica – Ljiljane Krstić, Tatjane Lukjanove, Radmile Andrić i Milene Dravić i čuvenih nagrađivanih doajena – Miodraga Radovanovića Mrguda, Mihaila Miše Janketića, Marka Nikolića i Predraga Ejdusa, a ova filatelistička serija izlazi uoči Svetskog dana pozorišta – 27. marta.

„Hvala Pošti Srbije što je sve ove godine imala puno razumevanja i podržavala napore Udruženja dramskih umetnika Srbije da na markama budu zabeleženi likovi najreprezentativnijih predstavnika ove umetnosti, koji su za decenije svog delovanja ostavili dubok i neizbrisiv trag u istoriji srpskog glumišta“, rekla je Atanacković, i istakla da su od 2003. godine na markama prikazani portreti skoro 80 istaknutih
dramskih i filmskih umetnika i pozorišnih reditelja.

V.d. direktora Pošte Srbije Zoran Đorđević rekao je da „poštanska marka kao jedan od simbola nacionalne kulture govori o vrednostima, nasledju i idejama jednog društva, da se motivi pažljivo biraju, a marke odlikuju ručnom izradom crteža i slika, po čemu su posebno cenjene u zemlji i svetu“.

„Kako marke ostaju zanavek, poput umetničkih dostignuća i dela naših glumačkih velikana, one će čuvati uspomenu na njih za buduće generacije“, izjavio je Djordjević i zahvalio se Udruženju dramskih umetnika Srbije.

Izdanje sadrži osam maraka, četiri koverta prvog dana (FDC) i prigodan žig.

Autorka maraka je akademska slikarka Marina Kalezić, dok je stručnu saradnju u realizaciji izdanja obezbedilo Udruženje dramskih umetnika Srbije.

Do sada su na poštanskim markama na ukupno devet izdanja, 72 marke posvećene glumačkim velikanima.

 

 

IZVOR:DANAS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*