Nove mere u Austriji stupile na snagu, kazne za nepoštovanje do 1.500 evra

Izvor: REUTERS/Leonhard Foeger

U Austriji su stupile na snagu mere za nevakcinisane protiv virusa korona, javila je agencija DPA.

Građanima koji nisu vakcinisani biće dozvoljeno da izađu iz kuća samo radi odlaska u prodavnicu hrane, na posao ili kod lekara. Takođe će im biti dozvoljeno da izađu napolje na svež vazduh u bilo koje vreme u bilo kojem trenutku u korist svog fizičkog i mentalnog zdravlja.

Takođe će biti provere poštovanja mera na licu mesta. Za kršenje mera predviđene su novčane kazne do 1.450 evra.

Broj zaraženih i umrlih stalno se povećava u Austriji. Vlasti su u nedelju registrovale više od 11.550 novih slučajeva infekcije, a sedmodnevna učestalost na 100.000 ljudi popela se na skoro 850.

Mere blokade biće na snazi za početni period od 10 dana. Ove korake su usvojile savezne i državne vlade, ali kancelar Aleksandar Šalenberg rekao je da su pojedinačne države slobodne da uvedu još stroža pravila.

Vlasti Beča već su najavile da će uvesti dodatna pravila koja uključuju PCR test od vakcinisanih i lica koja su se oporavila od kovida-19 za odlazak u restorane noću, kao i radi učešća u događajima kojima prisustvuje više od 25 ljudi.

Austrijske vlasti se nadaju da će ove mere podstaći ljude na vakcinaciju, jer je prethodno pooštravanje mera već rezultiralo povećanim brojem vakcinisanih. Oko 65 odsto stanovništva trenutno je vakcinisano u Austriji.

Austrijska vlada razmatra uvođenje opšteg noćnog policijskog časa. Odluka o tome, koja bi se odnosila na sve, biće doneta u sredu, rekao je austrijski ministar zdravlja Volfgang Mukštajn za ORF.

On je dodao da bi se ta restrikcija primenjivala od 22.00 časa, navodi DPA.

 

 

 

IZVOR:N1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*