Nove optužbe da je Češka htela da zataška aferu eksplozija da dobije samit Bajden – Putin u Pragu

(Foto EPA/MARTIN DIVISEK)

Potpredsednik češke vlade Jan Hamaček odbio je danas, kao potpune izmišljotine podozrenja u medijima iz obaveštenih izvora, da se spremao u Moskvu 19. aprila da zataška aferu eksplozija municije u Vrbjeticima 2014. godine za koju su osumnjičeni agenti ruske GRU, u zamenu za milion vakcina „sputnjik Ve” i to da se mogući samit Bajden – Putin održi u Pragu.

U aferi Vrbjetice zbog koje je počeo češko-ruski diplomatski rat, kada je Češka 17. aprila obznanila da postoje dokazi za osnovane sumnje da su magacine municije u vlasništvu bugarskog trgovca oružjem u tom mestu na jugu Češke, moguće namenjene Ukrajini, digla u vazduh dvojica ruskih agenata GRU, ostalo je do danas nerazjašnjeno zašto je vicepremijer Hamaček imao dogovorenu posetu Moskvi 19. aprila.

Portal Seznam Zpravi objavio je danas, pozivajući se na neimenovane učesnike sastanka, da je dva dana pred izbijanje afere na sastanku u češkom Ministarstvu unutrašnjih poslova sa češkim ambasadorom u Rusiji, šefovima dve obaveštajne službe i policije i vrhovnim tužiocem Hamaček spremao ponudu Rusiji, da se afera Vrbjetice zataška, a Rusija u zamenu da isporuči Češkoj milion vakcina „sputnjik Ve” i da kao mesto mogućeg sastanka sa američkim predsednikom Bajdenom ruski predsednik Putin odabere Prag.

U Rusiju je sa Hamačekom i prema zvaničnim saopštenjima trebalo da ide i bivši predsednik slovačkog parlamenta Andrej Danko koji ima dobre veze i kontakte u Rusiji i pored zvanično najavljenih razgovora o ruskim vakcinama ugovoren je i sastanak s predsednikom ruske Državne dume Vjačeslavom Volodinom.

„To je potpuna besmislica, ne znam ko vam je to rekao. Ne možete imati informacije od direktnih učesnika sastanka. To je potpuno besmisleno”, odbio je za Seznam Zpravi kategorično optužbe vicepremijer Hamaček.

Češki vicepremijer i ministar unutrašnjih poslova koji je tada privremeno bio i ministar spoljnih poslova danas je u saopštenju naglasio da je jedina tema razgovora na tom sastanku, koji inače ne poriče, bilo to kakve posledice može da ima afera Vrbjetice i proterivanje ruskih diplomata koje je usledilo na bezbednost Češke i odnose sa Rusijom.

Hamaček je češkim medijima danas ponovio da je zakazana poseta navodno trebalo da posluži samo kao pokriće i varalica da može da pozove češkog ambasadora iz Moskve u Prag a da ruske službe ne počnu da podozrevaju da se nešto sprema a da nije ni planirao da zaista ide u Moskvu.

„Ministar unutrašnjih poslova želi da trampi bezbednost zemlje i zataškavanje terorističkog napada za neke sumnjive vakcine. To je kao priča iz neke zemlje u razvoju kojom upravljaju avanturisti, ne iz suverene zemlje u sred Evrope”, reagovao je danas lider opozicione Građanske demokratske stranke Petr Fijala.

Češka opozicija zatražila je zato danas hitno zasedanje parlamenta iza zatvorenih vrata sa šefovima službi bezbednosti i insistira da vicepremijer opovrgne ova podozrenja jer u suprotnom je na mestu njegovo hitno smenjivanje zbog izdaje domovine, prenosi Beta.

Češki premijer Andrej Babiš izjavio je danas da pojma nema šta se rešavalo na tom sastanku jer na njemu nije bio i podsetio da je on javno od početka odgovarao Hamačeka od puta u Moskvu, budući da je češki državni vrh već od 7. aprila imao izveštaje o novoj i sada jedinoj verziji istrage eksplozija municije iz 2014. godine da su u nju umešani ruski agenti GRU.

„To rešavajte vi kod kuće, uvukli ste nas u neprijatnu situaciju. Svejedno je šta je bilo. Čekaju vas izbori i neću da učestvujem u političkim igrama”, odbio je Andrej Danko da bilo kako komentariše planiranu kontroverznu posetu Moskvi koju je organizovao za Hamačeka.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*