Novi Sad planira izradu katastra zelenih površina

Novi Sad konačno bi trebalo da dobije kompletnu bazu zelenila u vidu geografskog informacionog sistema zelenih površina Grada, to jest katastra zelenih površina.

Foto: 021.rs
Gradska uprava za zaštitu životne sredine preko javne nabavke traži firmu koja će mapirati sve zelene površine u gradu i stvoriti bazu, čime će se evidentirati postojeće stanje.
Naredni korak je, pojašnjava Gradska uprava u konkursnoj dokumentaciji, praćenje trendova i aktivnosti koji se odnose na uređenje, održavanje i unapređenje zelenih površina. Na osnovu analize će se planirati i dalji koraci.
Posao izrade katastra zelenih površina podrazumeva, na prvom mestu, prikupljanje podataka kroz terenski rad i snimanja površine od ukupno 16.361 hektar u Novom Sadu, što je površina generalnog plana Novog Sada. Uključeno je i snimanje površine građevinskih područja naseljenih mesta na teritoriji grada.
U analizu je uključeno i blizu 500 hektara javnih zelenih površina za koje je nadležno Gradsko zelenilo, a reč je o drvorednom i blokovskom zelenilu u gradu, Dunavskom, Futoškom, Kameničkom i drugim parkovima, Petrovaradinskoj tvrđavi i Mišeluku, Dečjem selu i centru Sremske Kamenice, Štrandu, te prigradskim naseljima. Sve ostale površine koje se snimaju nisu javne i zapravo zauzimaju mnogo veću oblast – 15.869 hektara.
Osim informacionog sistema koji će koristiti zaposleni u upravi, traži se izrada mobilne aplikacije (android, IOS) za terenski rad.
Angažovani na ovom poslu imaće rok od svega šest meseci da naprave ovakvu bazu, a kriterijum za dodelu posla na tenderu je najniža ponuđena cena. Rok za dostavljanje ponuda je 21. april.
Katastar zelenih površina je dugoočekivana potreba u Novom Sadu, jer one iz godine u godinu gube bitku protiv asfalta i građevinske industrije.
Autor: Gorica Nikolin – gorica@021.rs

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*