Novi talas aerozagađenja u Beogradu, stručnjaci – slične epizode do kraja marta

Izvor: N1

Sa početkom grejne sezone Beograd se ponovo našao u vrhu liste najzagađenijih gradova na svetu, a u ponedeljak je bio na prvom mestu te liste.

Na aplikaciji „Beoeko“ Gradskog zavoda za javno zdravlja, vazduh u Beogradu ocenjuje se jutros kao prihvatljiv.

„Vazduh danas nije ni zagađen, ni dobar, već je prihvatljiv, što znači da je vazduh srednje kategorije. Pregledom rezultata u toku noći, videli smo da je vazduh u nekim satima bio i zagađen, što pokazuje da ulazimo u sezonu grejanja. Ono što je karakteristično za početak sezone grejanja je takozvani pik, odnosno porast zagađujućih materija u vazduhu zbog aktiviranja svih mogućih ložišta koja su prisutna na teritoriji grada“, kaže za N1 Andrej Šoštarić iz Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Kako navodi Šoštarić, ta prva paljenja znaju da budu praćena emisijom mnogo većih zagađujućih materija upravo zbog toga što određeni broj ložišta nije ni održavan skoro šest meseci i tada se emituju velike koncentracije zagađujućih materija.

„Kao što ste mogli da primetite na aplikaciji, podaci se redovno ažuriraju. Pored toga što se pojavljuju sami podaci o količini zagađujućih materija sa mikrokoncentracijama, izračunava se i indeks kvaliteta vazduha i daje se jedna opšta ocena o tome kakav je kvalitet vazduha u prethodnom satu, praktično u realnom vremenu“, kaže Šoštarić.

On je dodatno naglasio da svaka kategorija indeksa vazduha sa sobom nosi i određene preporuke za ponašanje građana, kako za opštu populaciju, tako i za posebno osetljive grupe.

Takođe je važno, kaže Šoštarić, da građani znaju da mogu da se informišu o kvalitetu vazduha tačno i na vreme, kako bi prilagodilii svoje ponašanje i na taj način uspeli da preventivno deluju na svoje zdravlje.

„Slede topliji dani, ali oni ne isključuju hladnija jutra, tako da možemo da očekujemo da će zagađenje trajati dokle god traje vreme sa velikim temperaturnim oscilacijama. Trebalo bi imati u vidu da smo tek na početku grejne sezone, tako da ćemo imati značajan broj ovih epizoda do kraja marta iduće godine“, dodao je Šoštarić.

Plan o kvalitetu vazduha

Grad Beograd je u junu mesecu usvoji plan kvaliteta vazduha koji predviđa mere koje će se sprovoditi u narednih deset godina.

Šoštarić kaže da on sadrži petnaest različitih ciljeva razvrstanih na osamdeset mera koje targetiraju upravo najznačajnije probleme poput grejanja, individualnih ložišta, saobraćaja i druge mere koje utiču na zagađenje vazduha. Postoje različite mere koje će se realizovati odmah, a neke kroz dve, pet ili deset godina.

On je takođe rekao da je jasno navedeno ko su nosioci tih mera, kao i ko je odgovoran da te mere sprovede, i u kom roku.

„Uz to su jasno navedeni i indikatori, da možemo da procenimo da li su mere predviđene ovim planom, sprovedene ili nisu. Formirana je i jedna radna grupa koja će pratiti realizaciju plana kvaliteta vazduha“, rekao je Šoštarić za N1.

 

 

 

IZVOR:N1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*