Novi vodovod za Rekavice

Grad Banja Luka nastavio je aktivnosti na poboljšanju vodosnabdijevanja stanovništa Mesne zajednice Rekavice 1, kako bi i u letnom periodu imali stabilno snabdevanje vodom i bez restrikcija.

Rešenje decenijskog problema sa nestabilnim vodosnabdevanjem tog područja je na pomolu, jer je ove sedmice raspisan tender za izbor izvođača radova za izgradnju vodovodne mreže podsistema Rekavice 1, u okviru regionalnog vodovoda „Banjica“. Ukoliko javna nabavka protekne bez žalbi, izvođač ovog posla, procijenjene vrednosti 300.000 KM, mogao bi biti poznat već krajem ovog meseca.

„Urađena je detaljna analiza kompletne mreže i došlo se do toga da je jedna od mjera za poboljšanje snabdevanja vodom MZ Rekavice 1, formiranje novog podsistema u sklopu vodovodnog sistema „Banjica““ – rekli su u nadležnom Odjeljenju za komunalne poslove.

Kako su naveli, novi podsistem će se sastojati od novog dovodnog, potisnog i dela novog distributivnog cevovoda, nove pumpne stanice i rezervoara, a postojeća distributivna mreža na dijelu koji ima problem u vodosnabdevanju bi bila prespojena na nove dijelove podsistema.

Problem vodosnabdevanja na ovom području se javlja u ljetnom periodu, kada se poveća potrošnja vode, zbog čega dolazi do značajnog pada pritiska u delovima mreže.

„Time naselja koja se nalaze na višim nadmorskim visinama ostaju bez vode ili su pritisci suviše mali, te je isporučena količina vode neznatna. Ovaj problem je posebno izražen u MZ Rekavice, gdje domaćinstva u ljetnom periodu mogu imati vodu samo u noćnim satima, odnosno uz česte redukcije“ – pojasnili su u nadležnom odjeljenju.

Stabilnije vodosnabdevanje domaćinstava iz Lakića, Blagojevića i Račića

Kada je reč o području Rekavica, podsećamo da je u toku izgradnja vodovoda Rekavice – Blagojevići, u ukupnoj dužini od oko četiri kilometra.

Radi se osam krakova sekundarne vodovodne mreže, čime će biti omogućeno stabilno vodosnabdevanje 40 domaćinstava iz zaseoka Lakići, Blagojevići i Račići.

Iz budžeta je za ovaj vodovod obezbeđeno oko 170.000 KM.

Izvor: Grad Banja Luka

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*