Novi zakon o carini – uvoz i izvoz robe, bez papira, preko kompjutera

foto: Tanjug

Pomoćnik direktora Uprave carina Veselin Milošević rekao je danas da će novi zakon o carinama doneti potpunu digitalizaciju carinskog poslovanja.

Milošević je u Dnevniku RTS kazao da će novi zakon o carinama doneti kompanijama i građanima ubrzanje carinskih procedura.

„Nov carinski zakon omogućiće da Srbija u sferi carinskog poslovanja posluje kao moderne zemlje, a to znači potpunu digitalizaciju carinskog poslovanja. Nećete koristiti papire, stajati u redovima, već će se sve raditi upotrebom kompjutera”, rekao je Milošević.

On pojašnjava da je deo o tranzitu robe već pokriven potpunom kompjuterizacijom.

„To recimo znači da kamion koji krene iz Nemačke ka Turskoj i dođe do naše carine, ide upotrebom kompjuterskih poruka. Nov zakon donosi da se i ostala dva postupka – uvoz i izvoz robe obavljaju preko kompjutera”, dodaje Milošević.

Ističe da je Srbija potpuno umrežena sa Turskom i Makedonijom oko tranzita robe.

„Imaćemo potpunu kompjutersku vezu i u uvozu i izvozu sa celom EU”, napominje pomoćnik direktora Uprave carina.

Putnicima savetuje da prate uputstva koja postoje na svim graničnim prelazima i da poštuju propise kako bi se smanjila zadržavanja na granicama.

„Savet i da, ako je to moguće, koriste alternativne pravce. U neposrednoj blizini svih prelaze postoje manji prelazi koji nisu preopterećeni i takođe molimo ljude za toleranciju”, dodao je on.

Milošević je rekao da se ovih dana najviše krijumčare novčana sredstva te da su ona sakrivena na najrazličitijim mestima.

„Mi smo za protekle tri godine našli više do 13 miliona evra i ta sredstva su otišla u budžetski prihod”, istakao je Milošević.

Do 24. jula pronađeno je 220 kilograma raznih narkotika, rekao je on i dodao da je kod putnika koji je putovao na liniji Beograd-Beč pronađeno 42 kilograma narkotika, najviše marihune.

On je naveo i da naši carinici imaju adekvatnu opremu za otkrivanje krijumčarene robe i droge.

„Raspolažemo sa 24 pokretna skenera. Srbija se nalazi na tranzitnoj ruti i spoljnoj granici EU, a naša potreba i obaveza je da kontrolišemo transportna sredstva”, zaključio je Milošević za RTS, prenosi Tanjug.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*