NOVI ŽEŽELJEV MOST OTVOREN ZA DRUMSKI SAOBRAĆAJ

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prisustvovao je ceremoniji otvaranja novog drumsko-železničkog mosta na Dunavu za drumski saobraćaj, koji je proletos otvoren za železnički. Tom prilikom okupljenim građanima, predstavnicima svih nivoa vlasti u Srbiji i diplomatskog kora, orbratili su se predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i Evropski komesar za pregovore o proširenju i susedsku politiku Johanes Han.

Predsednik Vučić naglasio je da su nam najpotrebniji mostovi preko svih razlika, a ka boljoj evropskoj budućnosti, i boljitku koji i Novi Sad i Srbija zaslužuju.

„Veoma sam zahvalan Evropskoj uniji, Vladi Republike Srbije, Pokrajinskoj vladi i Gradu Novom Sadu, jer smo pokazali da smo u stanju, ne samo da oporavimo zemlju, već da ubrzanim tempom stižemo one koji su daleko ispred nas. Po prvi put Srbija je na trećem mestu po stopi ekonomskog rasta, i želimo da budemo među prvima i narednih deset godina. Sproveli smo jednu od najtežih reformi 2014. godine, doneli zakon o radu koji je fleksibilan i privukao je investitore, sproveli smo tešku penzionu reformu, uradili mere fiskalne konsolidacije, prihodi su nam sve veći, sve je niža stopa nezaposlenosti, a smanjujemo javni dug, dok infrastrukune objekte gradimo ogromnom brzinom“ – rekao je Aleksandar Vučić.

Evropski komesar Johanes Han ocenio je da je most najbolji simbol procesa evrointegracija, jer integracija znači gradnju mostova između građana, među narodima, između prošlosti i budućnosti.

„Ovaj most povezuje Novi Sad sa drugom obalom reke, ali i vaš region sa susedima i Evropskom unijom. Novi most je deo puta Srbije u Evropu, i Srbija napreduje na tom putu uz našu punu podršku. Velike su praktične koristi od mosta, pre svega brži i lakši saobraćaj, a to doprinosi i smanjivanju zagađenja životne sredine. Most je ključna veza trans-evropske železničke mreže, ali je i važan deo strateškog evropskog Koridora 10“ – istakao je Han i dodao da bespovratna sredstva u visini od 35 miliona evra, koje je EU obezbedila za most, čija je ukupna vrednost 54 miliona evra, predstavljaju dobro utrošen novac, jer je to investicija u zajedničku budućnost.

Novi Žeželjev most je čelične konstrukcije, sagrađen je na pet stubova, dugačak je 474m, a širok 31, 45 metara.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*