Novih 86 klavira za novu muzičku i baletsku školu

Novi Sad – Novi klaviri stigli su u novu muzičku i baletsku školu pod čijim prostranim krovom je izgrađena i prva gradska koncertna dvorana Novog Sada, evropske prestonice kulture. Titula je, naime, dovela do izgradnje i opremanja kompleksa od oko 15.000 kvadratnih metara u urbanom naselju Liman, gde se očekuju da stignu i drugi novi muzički instrumenti, školska i multifunkcionalna oprema, da bi nastava mogla da krene od predstojeće školske godine.

Klaviri koji su sada stigli namenjeni su učenicima i nastavnicima Muzičke škole „Isidor Bajić” i Baletske škole u Novom Sadu, ali i vrhunskim pijanistima – kada budu držali koncerte u ovom gradu, koji inače ima dugu tradiciju festivala i klasične i džez muzike, kao što su Novosadske muzičke svečanosti i Novosadski džez festival.

Naša istaknuta flautistkinja i direktorka Muzičke škole „Isidor Bajić” kazala je za „Politiku” da je obezbeđeno ukupno 47 klavira, 27 pijanina i 12 električnih klavira. Od toga, prema njenim rečima, dva velika klavira idu u koncertnu dvoranu, a još tri klavira i sedam pijanina u baletsku školu. Svi ostali su za nastavu u muzičkoj školi.

„Većina klavira koje imamo od ranije potpuno su izraubovana, ali desetak njih je u solidnom stanju, pa ćemo ih prenositi i jedan po jedan doterivati i stavljati kao drugi klavir u učionicama”, kazala je direktorka.

Instrumenti stižu iz japanskog „Kavaija”, čiji je predstavnik u našoj zemlji Sead Lorbek – muzičar iz poznate novosadske džez porodice Josipa Lorbeka – čovek koji dugo godina sarađuje sa ovdašnjom školom oko međunarodnog „Isidor Bajić – pijanino memorijala”.

Lorbek kaže za „Politiku” da klaviri za nastavu u muzičkoj školi spadaju u tzv. „institucionalne” i da su u toj klasi najbolji mogući. Imaju mehaniku, objašnjava, sa dosta karbonskih delova, tako da nema habanja kao kod drvenih. Dodaje da će „trajati decenijama”.

Dva velika koncertna klavira „šigeru kavai”, po njegovim rečima, imaju dužinu 278 centimetara i ručno su rađeni, a na njima sviraju svetski pijanisti kao što su Marta Argerič i Mihail Pletnjov.

„Klavire je izabrala profesorka Akademije umetnosti u Novom Sadu Rita Kinka, najpoznatija novosadska pijanistkinja, a regulacija je urađena po instrukcijama Marte Argerič, trenutno najcenjenijeg ženskog pijaniste u svetu”, navodi Lorbek.

Novi klaviri će mnogo značiti, po njegovim rečima, i za novosadsku džez scenu, s obzirom na to da se u muzičkoj školi otvara džez odsek.

U muzičku školu treba da stignu, prema rečima direktorke Radmile Rakin Martinović, i drugi novi instrumenti – 26 harmonika, dve harfe i svi udarački – kao i oprema: od školskih klupa i stolica preko specijalnih tabli za muzičku nastavu, do posebnih kabineta za strane jezike, studija za snimanje i specijalnih učionica za pripremnu nastavu koja će povećati kapacitet škole za koju postoji veliko interesovanje, ali već godinama nema dovoljno mesta za sve.

Svi ovi instrumenti, školski nameštaj i pomenuta oprema imaju vrednost, po rečima direktorke, oko 450 miliona dinara.

„Isidor Bajić” sada pohađa oko 1.100 učenika, a u njoj je 170 zaposlenih. Među njima su 150 profesori, od kojih 44 drži nastavu klavira. Direktorka očekuje da će se do septembra postepeno povećavati broj zaposlenih, uz dozvolu ministarstva prosvete, tako da bi škola u narednom periodu mogla da prima više đaka. Krajnje je vreme, zaključuje, da se ulaže u nastavni kadar.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*