Novosađani se u Eđšegu vratili u srednji vek

Atmosferu viteštva, borbe, strele i celokupnu opremu za vitezove, ples, muziku i sve što se ubraja u to davno vreme, ponudio je prvi srednjovekovni festival „MačFest”, održan u Kulturnoj stanici „Eđšeg”.

Posetioci su mogli i da se oprobaju u tradicionalnom streličarstvu, što je uglavnom privuklo mlađe, te da učestvuju na streličarskom turniru. Festival je okupio i raznovrsne predavače, iskusne profesore, koji su na jedinstven način, kako s istorijskog aspekta, tako i s književnog, približili neke vremenski udaljene teme.

– Sugrađani vole da „Eđšeg” nazovu dvorcem, tako da i sam ambijent odgovara takvoj manifestaciji i mislim da u Novom Sadu ne postoji bolje mesto za sličan događaj – istakla je saradnica u Kulturnoj stanici „Eđšeg” Kristina Nestorović. – U sklopu toga što smo Evropska prestonica kulture, značajno je negovati srednjovekovnu tradiciju i približiti je sugrađanima. Smatram da je dobro prikazati kako se nekad pravila ta oprema, štitovi i oklopi, kako je izgledao srednjovekovni ples, kao i sve drugo u čemu se ogleda srednjovekovna tradicija.

Posetioci su imali priliku da vide i različite zanatlije, neke s izloženom robom, a neke na delu – kako stvaraju viteške oklope, uz zvuke tradicionalne muzike koja je upotpunila atmosferu festivala. Veliku pažnju svakako su privukle borbe vitezova, a tokom pauza između rundi publici su se predstavili plesači sa četiri koreografije. Na kraju festivala usledio je vatreni performans.

Foto: Dnevnik.rs

 Izložili smo rekonstrukcije različitog oružja i opreme koji su se svakodnevno koristili u srednjem veku, kao i garderobu – objasnio je organizator „MačFesta” u ime Udruženja „Crveni gavranovi” Nemanja Banović. – Naše udruženje se bavi istorijskom rekonstrukcijom i srednjovekovnim borilačkim sportovima. U okviru festivala učestvovali smo u duelima, plesnim tačkama i vatrenom nastupu, a održali smo i predavanje na temu istorije. Shvatili smo da veliki broj sugrađana zanima srednjovekovna tematika, a najbolje će sve to, kao i naš rad, upoznati kroz jedan ovakav festival.

Osim mogućnosti ovladavanja lukom i strelom, kao i simulacije mačevanja, za mlađe od 13 godina upriličena je radionica „#DizajnirajSvojŠtit”, u okviru koje su mogli da osvoje štit oslikan po pobedničkom dizajnu.

Mnogo volim streličarstvo i istoriju, tako da je ovo izuzetno dobro uklopljeno – rekla je šesnaestogodišnja Katarina Cvetinić. – Ljubav prema istoriji kod mene su probudili nastavnici iz osnovne i srednje škole. U gimnaziji imamo dobru profesorku, koja nam o istoriji ispriča znatno više nego što možemo naći u uybeniku, a svoja interesovanja proširujem i uz pomoć interneta i enciklopedija. Pozivam sve mlade koje zanima istorija da iskoriste priliku da vide ovako nešto. One koji vole „Gejm of trons” manifestacija će sigurno oduševiti.

Organizatori „MačFesta” su udruženja za srednjovekovnu kulturu i tradiciju „Crveni gavranovi” i „Beli vukovi”, u saradnji s Kulturnom stanicom „Eđšeg” i Savezom srednjovekovnih borilačkih sportova Srbije.

BPavković

Foto: S. Šušnjević

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*