Novosađani zainteresovani za uređenje svog kraja

Povećanje zelenila u urbanim sredinama od vitalnog je značaja, kako zbog povećanja poboljšanja kvaliteta životne sredine i doprinosa u borbi protiv klimatskih promena, tako i za očuvanje i unapređenje opšteg zdravlja ljudi.
1
Foto: Dnevnik.rs

Prema rečima članice Gradskog veća za imovinu i imovinsko-pravne poslove, zaštitu životne sredine, održivi razvoj i energetsku efikasnost Mire Radenović, priroda u gradu je od izuzetne važnosti za održavanje kontakta čoveka sa njom i neophodan je uslov za stvaranje zdravog i održivog urbanog društva. Zato je Grad 1. septembra pokrenuo akciju „Pretvorimo kvart u park za zeleni Novi Sad“, u okviru koje su inicijativu za uređenje zelenila na javnim površinama u gradu podnosile stambene zajednice, preko svojih organa ili profesionalnih upravnika.

U okviru akcije „Pretvorimo kvart u park za zeleniNovi Sad“, preko svojihprofesionalnih upravnikainicijativu je podnelo157 stambenih zajednica iz27 mesnih zajednicasa teritorije grada (Mira Radenović)

– Građani su pokazali veliko interesovanje za učešće jer im je data prilika da daju predloge i zajedno sa institucijama učestvuju u uređenju i ozelenjavanju kvartova u blizini njihovih zgrada – kaže Radenović. – U roku ostavljenom za prijavu, preko svojih profesionalnih upravnika je inicijativu podnelo 157 stambenih zajednica iz 27 mesnih zajednica sa teritorije grada. U toku je obilazak predloženih mesta, a Gradska uprava za zaštitu životne sredine će, u saradnji sa stručnim timom imenovanim u Radnoj grupi za održivi razvoj grada Novog Sada i JKP „Gradsko zelenilo“, nakon pregleda i razmatranja prispelih prijava, pregledati stanja predloženih zelenih površina, kao i vrste predloženih radova. U skladu sa raspoloživim buyetom ćemo odabrati mesta na kojima će se sprovesti akcija očuvanja i unapređenja zelenila.


Građani prvi put kreatori

Prema rečima Mire Radenović, zahvaljujući ideji „Kvart u park“, građani su prvi put aktivno učestvovali u osmišljavanju svojih komšijskih kvartova i predlaganju sadržaja koje žele da vide u njemu. Tako su mogli navesti da li žele samo stabla, travu, cveće ili, pak, neko mini-igralište… Žitelji neke zgrada su, preko skupština stanara ili upravnika zgrada, davali pregloge šta žele u svom kraju. Dodaje da je akcija sa ciljem usmerena na urbane delove grada gde je izraženo većinsko kolektivno stanovanje, odnosno tamo gde su višespratnice. Prema podacima Katastra zelenila, baš su u tim delovima grada preko potrebne zelene oaze. Prilikom odabira sadnog materijala, stručna lica će detaljno sagledati sve osobine prostora koji se ozelenjava, vodeći računa o vrstama drveća i biljaka koje su najpogodnije za sadnju na određenim mestima.


Kako je objasnila, prednost u odabiru će imati delovi Grada koji su devastirani i koji imaju manje površine pod zelenilom. Realizacija aktivnosti na odabranim pozicijama krenuće početkom decembra i trajaće do kraja sadne sezone sledeće godine.

– Vizija i namera Grada je da se kroz ovu akciju unapredi saradnja građana i institucija koje se bave zaštitom životne sredine i očuvanjem i unapređem zelenila – poručila je naša sagovornica, rekavši da je partnerstvo između građana i donosioca odluka veoma važno jer predstavlja temelj za zajednički rad na unapređenju potencijala lokalne samouprave. – Imajući u vidu veliku zainteresovanost za akciju „Kvart u park“, Grad će izdvojiti novac za 2022. godinu, kako bi se ona nastavila. Trudićemo se da se realizuju sve ideje na terenu koje su građani podneli, a izvodljive su jer nam je cilj da i oni uzmu mnogo više učešća u planiranju i realizaciji aktivnosti Gradske uprave za zaštitu životne sredine. Tako će Novi Sad biti po meri svih Novosađana.

Foto: Dnevnik.rs

Po rečima Mire Radenović, u cilju očuvanja i unapređenja zelenila u Novom Sadu, Grad svake godine izdvaja značajan novac za održavanje postojećeg, ali i sadnju novog zelenila: od drveća, šiblja i perena do formiranja cvetnjaka, ali i rekonstrukciju travnjaka. Programom korišćenja novca buyetskog fonda za zaštitu životne sredine Grada, za ovu godinu je planirano 122.000.000 dinara. Takođe je predviđeno i 10.400.000 dinara za očuvanje i unapređenje zelenila malih urbanih celina, u cilju povećanja zelenih površina na teritoriji Grada i podsticanja građana da učestvuju u kreiranju zelenog okruženja u okolini njihovog mesta stanovanja.

 

IZVOR:DNEVNIK

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*