O dualnom obrazovanju ministri prosvete Srbije i Srpske

Ministar prosvete i kulture Republike Srpske Dane Malešević, nakon sastanka sa ministrom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Mladenom Šarčevićem, u Banjaluci, da je Srpska zainteresovana za dualni sistem obrazovanja i da prati efekte primene ovog sistema u Srbiji, koja je tu oblast zakonski regulisala.

Malešević je istakao da privrednici u Srpskoj traže više zanatlija, veći obim praktične nastave, odnosno drugačiji pristup srednjoškolskom obrazovanju.

„Na nama je da nađemo određene načine kako vratiti učenika onoj školi koja će mu dati mogućnost da se zaposli“, rekao je Malešević. Očekuje da dva ministarstva u narednom periodu rade na određenim zajedničkim projektima i rešavanju ostalih važnih pitanja, kao što je dvojni radni odnos u sistemu obrazovanja“ rekao je Malešević.

Šarčević je rekao da je osam odsto đaka u srednjim školama u Srbiji uključeno u dualni sistem obrazovanja, koji je koriste zemlje od Portugala do Kine. On je napomenuo da se u Srbiji već godinu dana sprovode reforme koje imaju za cilj da povećaju kvalitet i efikasnost obrazovnog sistema. Naveo je da su rađene zakonske izmene, ali i reforma gimnazije koja je u osnovi ista, ali obogoćena novim, izbornim programima.

Dualno obrazovanje predstavlja model realizacije nastave u sistemu srednjeg stručnog obrazovanja i vaspitanja u kojem se putem teorijske nastave i vežbe u školi i radom kod poslodavca, stiču kompetencije u skladu sa standardom kvalifikacije i planom i programom nastave i učenja.

Ministri su, nakon sastanka u Administrativnom centru Vlade Srpske posetili banjalučku osnovnu školu „Ivo Andrić“ gde su prisustvovali času u okviru projekta „Dositej“.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*