Obeležen Svetski dan bez automobila

Ministar zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Goran Trivan izjavio je da je saobraćaj u Srbiji jedan od najvećih izvora zagađenja životne sredine, dok je kvalitet vazduha u brojnim gradovima lošijeg kvaliteta.

Trivan je, na obeležavanju Svetskog dana bez automobila, na parkingu Sportsko-rekreativno poslovnog centra „Milan Gale Muškatirović“, istakao da je to razlog da se okrenemo drugim ekološki prihvatljivijim sredstvima prevoza.

On je ukazao na značaj promena navika, svesti o uticaju mobilnosti na životnu sredinu i zdravlje ljudi, kao i na neophodnost okretanja ka alternativnim, ekološki prihvatljivim prevoznim sredstvima.

Svetski dan bez automobila nas podseća na to koliko smo tehnološki napredovali, ali i da je istovremeno potrebno da menjamo svoje navike i da se više borimo za bolju životnu sredinu, objasnio je ministar.

Prema njegovim rečima, u Srbiji je samo prošle godine uvezeno 131.000 polovnih automobila, od čega je većina na dizel gorivo, pri čemu je 62 odsto starije od 12 godina, što sve zajedno znači prekomerno zagađenje životne sredine.

Ministarstvo će preduzimati niz mera – od obrazovanja i informisanja i jačanja svesti najšire javnosti, do praktičnih mera koje će podstaći prisustvo električnih i hibridnih vozila u Srbiji, najavio je Trivan.

On je ukazao na to da civilizacijski napredak neće moći da se ostvari bez zaštite životne sredine, a ekonomski napredak naše zemlje bez materijalnih ulaganja u ekologiju.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*