Obeležena 105-godišnjica bitke na Kajmakčalanu

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vlade Republike Srbije saopštilo je da je danas, polaganjem venaca i odavanjem počasti srpskim vojnicima u Egzoplatanosu i Almopiji u Grčkoj, obeležena 105-godišnjica bitke na Kajmakčalanu.

Obeležena 105-godišnjica bitke na Kajmakčalanu

Na spomenik srpskim vojnicima u selu Egzoplatanos, venac je položio državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Antić, koji je tom prilikom istakao da su u borbama za osvajanje Kajmakčalana učestvovale elitne jedinice srpske vojske, kao i da Kajmakčalan u srpskom narodu nosi naziv Kapija slobode.

Na spomenik Šumadijskoj diviziji, na mesnom groblju „Sveti Lazar“ u Almopiji, venac je položio državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Miodrag Kapor, koji je podsetio na Mihajla Madžarevića, jednog od najmlađih junaka sa Kajmakčalana, koji je za hrabrost odlikovan Karađorđevom zvezdom i ordenom Legije časti.

Kapor je naglasio važnost negovanja sećanja na sve junake sa Kajmakčalana, dodavši da smo im večno zahvalni za slobodu u kojoj živimo.

Vence su položili i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predstavnici udruženja opredeljena za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, kao i predstavnici lokalnih grčkih vlasti.

U ime Odbora za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, zahvalnice za naročite zasluge i nesebično zalaganje u oblasti negovanja tradicija oslobodilačkih ratova Srbije uručene su predstavnicima Egzoplatanosa i Almopije.

U Solunu će sutra, u okviru kompleksa Srpskog vojnog groblja Zejtinlik, biti obeležena 103-godišnjica proboja Solunskog fronta, navodi se u saopštenju.

 

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*