Obeležena 97. godišnjica od smrti kralja Petra Prvog

Delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije položila je venac kraj sarkofaga u crkvi Svetog Đorđa na Oplencu na komomemorativnom skupu povodom obeležavanja 97. godišnjice od smrti kralja Petra Prvog.

Uz državne i vojne počasti, kraj sarkofaga vence su položili i državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Negovan Stanković, koji je predvodio državnu ceremoniju, predstavnici Opštine Topola kao i udruženja građana opredeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Organizator državne komemorativne svečanosti je Vlada Republike Srbije – Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Kralj Petar Prvi Oslobodilac jedan je od najznačajnijih novovekovnih srpskih vladara. Vladavinu Petra Prvog obeležili su Aneksiona kriza, tzv. Carinski rat sa Austrougarskom, kao i Balkanski i Prvi svetski rat iz kojih je Srbija, nakon velikih pobeda na Kumanovu, Bregalnici, Ceru, Kolubari i Solunskom frontu i velikih ljudskih žrtava, svoju državnost unela u Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca. Kralj Petar Prvi preminuo je 16. avgusta 1921. godine u Beogradu.

Foto: Ministarstvo za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*