Obeleženo 23 godine od stradanja Srba u Orahovcu

BEOGRAD –

Parastosom i polaganjem cveća na groblju Orlovača u Beogradu Udruženje porodica kidnapovanih i nestalih na Kosovu i Metohiji obeležilo je 23 godine od masovnog kidnapovanja, proterivanja i ubistava Srba na području opštine Orahovac, a venac na spomen ploču “Za nezaborav“ položio je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

Na groblju Orlovača sahranjeni su posmrtni ostaci 25 ubijenih Srba od oko 100 srpskih civila koji su kidnapovani za vreme oružanog napada OVK na području Orahovca od 17. do 22. jula 1998. godine.

parastos

Izvor: Tanjug (Tara Radovanović)

Mnogi su ubijeni i mučeni u privatnim zatvorima i logorima, a njihovi posmrtni ostaci pronađeni su u masovnim grobnicama Mališevo i Volujak u proleće 2005. godine.

Petković je rekao da su na groblju Orlovača sahranjena 24 srpska civila iz Orahovca, a da su u jednoj grobnici ostaci još neidentifikovane osobe.

Peković je podsetio da je 2005. godine pronađeno 36 tela u jami Volujak i masovnoj grobnici Mališevo, ali da se i dalje traga za još 16 osoba sa teritorije opštine Orahovac.

“Ovde su sahranjeni posmrtni ostaci 11 članova porodice Kostić. Saranda Bogojevci (potpredsednica Skupštine Kosova) danas može da svedoči o strašnom zločinu koji se desio njoj i njenoj porodici. Ona je preživela jer ju je srpska vojska spasla i odvela u bolnicu u Prištinu. A ko će danas da svedoči o 11 ubijenih Kostića“, upitao je Petković.

Dodao je i da su na groblju Orlovača sahranjeni mladić Cvetko i njegov otac, a da se govorilo da su pripadnici OVK tražili od Cvetka da pred smrt benzinom zapali svog oca.

Navodeći da su prošle 23 godine od teškog zločina nad Srbima Petković je poručio:“Nikada ih nećemo zaboraviti, insistiraćemo da pravda bude zadovoljena i da svi koji su činili zločine odgovaraju pred licem pravde“.

Sekretar Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih na KiM Olgica Božanić je rekla da porodice ubijenih i otetih sa teritorije opštine Orahovac danas obeležava 23 godine patnje i bola ističući da su Srbi 18. jula 1998. godine, “u vreme mira“ proterani iz sela Retimlje i Zočišta i odvedeni u logore OVK.

Božanić je kazala da je zalaganjem delegacije Međunarodnog komiteta Crvenog krsta 22. jula 1998. iz manastira Sveti Vrači oslobođena grupa civila, među kojima i monasi i da su zahvaljujući preživelim svedocima napravljeni opis događaja i spisak preživelih svedoka koje je, kako kaže, Udruženje dostavilo domaćim i međunarodnim institucijama.

petkovic55

Izvor: Tanjug (Tara Radovanović)

“Naša borba traje i danas, pred Specijalizovanim sudom u Hagu se vodi procesi protiv Hasisma Tačija, Kadrija Veseljija i drugih za zločine počinjene u opštini Orahovac. Nažalost, svedoka je malo, ali imamo pisane i video zapise koje koriste sudije i tužioci“, rekla je Božanić novinarima.

Dodala je da očekuje da međunarodni sud pokaže da je nezavisan i da neće postupiti kao u slučaju Ramuša Haradinaja i Fatmira Ljimaja koji su oslobođeni uz obrazloženje da nema dovoljno dokaza.

“Tražićemo da oni koju počinili zločine budu kažnjeni i da nema deskriminacije među zločinima, zločinici imaju ime i prezime. mi ne osuđujemo narod, osuđujemo zločince i njihove nalogodavce“, rekla je Božanić.

Parastosu stradalim Srbima iz Orahovca prisustvovala je i Dragana Majstorović iz Prištine koja 21 godinu traga za nestalim sinom Ivanom Majstorovićem.

Ivan je imao 17 godina kada je iz Kosova Polja krenuo za Leskovac da se upiše u treću godinu gimnazije, a kidnapovan je, kaže Dragana, na relaciji Kosovo Polje-Priština-Podujevo zajedno sa komšijom Stevanović Draganom koji se, takođe, vodi kao nestao.

“Moj suprug je preminuo pre sedam dana nesaznavši za sudbinu sina. Nadam se da će pregovori doneti neke rezultate, da će istina kad-tad isplivati, živimo u toj nadi“, rekla je Majstorović.

Obeležena 23-godišnjica ubistava Srba širom Orahovca

U Velikoj Hoči danas je obeležena 23-ogodišnjica kidnapovanja i ubistava Srba širom opštine Orahovac.

Služen je i parastos za 36 srpskih civila koje su, kako je na Fejsbuku naveo iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić, kosovski albanski ekstremisti (OVK) kidnapovali i ubili u julu 1998. godine.

„Njihovi ostaci su kasnije pronađeni u jami Volujak kod Kline. Gospod da im podari Carstvo nebesko. Večni spomen!“, poručio je Janjić

Komemorativnom skupu prisustvovali su članovi porodica, rođaci i prijatelji stradalih, prenosi Kosev uz podsećanje da je u periodu od 1998. do 2000. godine na teritoriji opštine Orahovac stradalo 84 Srba.

Noseći vence, cveće i fotografije ubijenih i kidnapovanih Srba iz Zočišta, Orahovca, Velike Hoče, Retimlja, Opteruše i Bratotina, okupljeni su prošetali glavnom ulicom Velike Hoče do spomen obeležja stradalim Srbima, gde je održan parastos, navodi RTK2.

Predsednik privremenog organa opštine Orahovac Aleksandar Micić rekao je da neće zaboraviti 1998. godinu i istakao da Srbi treba da pamte sva nedela koja su doživeli.

Delegaciji Beograda predvođenoj predsednikom vladine Komisije za nestala lica Veljkom Odalovićem jutros nije dozvoljeno da uđe na Kosovo i Metohiju i da, dan uoči nastavka dijaloga Beograda i Prištine, u Velikoj Hoči prisustvuje obeležavanju 23 godine od masovnog kidnapovanja i ubijanja Srba u Orahovcu.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da to što je Odaloviću zabranjeno da uđe na KiM potvrđuje da Priština ne želi da se iskreno posveti pitanju nestalih.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*