Obeležen 21. novembar – Dan oslobođenja Banje Luke

Foto: A. Čavić

Foto: A. Čavić

Polaganjem venaca na spomenik žrtvama Veleizdajničkog procesa u Banjoj Luci, na groblju Sveti Pantelija, danas je obeležen 21. novembar – Dan oslobođenja Banje Luke u Prvom svetskom ratu.

U ime Grada Banje Luke, venac je položio gradonačelnik Draško Stanivuković, zajedno sa ovlaštenim potpisnikom Odeljenja za boračko – invalidsku zaštitu Radivojem Majstorovićem, te gradonačelnikom Kikinde Nikolom Lukačem.

Gradonačelnik Stanivuković rekao je kako su se danas mogle čuti snažne poruke, što dovoljno govori o tome kakav smo narod.

– Moja poruka jeste da smo mi kao narod skupo platili rodoljublje i patriotizam. Danas znamo cenu i moramo da budemo svesni da je naš jedini i ključni nacionalni interes mir. Samo tako možemo da idemo napred. Danas ovde slavimo oslobođenje Banje Luke na Aranđelovdan i potrebno je da kažemo da u miru i prosperitetu treba da gradimo ekonomiju i budućnost, te da da čuvamo naš narod – kazao je gradonačelnik.

Dodao je kako Grad ima obavezu da podigne spomenik svima onima koji su učestvovali u oslobođenju Banje Luke.

-Banja Luka se obavezuje da će uraditi spomenik u obliku sveće za sve borce koji su učestvovali u Veleizdajničkom procesu i to baš kod bivšeg kina „Kozara“ gde se proces i odigrao. Na taj način čuvamo našu istoriju, a istovremeno smo zagledani u budućnost. Kada vidite ovo mesto ovde, jasno je šta su naši preci prošli za slobodu. Moramo to da cenimo – zaključio je Stanivuković.

Nebojša Kuštrinović predsednik Udruženja potomaka i poštovalaca ratnih dobrovoljaca 1912-1918. godine, podsetio je da je na današnji dan, pre 103 godine, u Banju Luku ušla oslobodilačka Srpska vojska.

-Prema zvaničnim podacima, preko 25.000 dobrovoljaca sa ove strane Drine dobrovoljno je prošlo svu golgotu u Drugom svetskom ratu i onda su 21. novembra 1918. godine doneli slobodu u kojoj danas živimo.  Na ovom mestu piše “Javite Srbiji da je volim“. To je dovoljan dokaz da ne treba da dozvolimo da nam Drina bude granica.  Drago mi je da od mladog gradonačelnika čujem poruke da je ovo naša obaveza, budućnost, te da ne smemo zabroraviti istinu – poručio je Kuštrinović.

Brojne delegacije položile su vence na spomenik Veleizdajničkog procesu.  Dan oslobođenja u Prvom svetskom ratu, od 2019. godine i zvanično se obeležava kao gradski praznik.

GRAD BANJA LUKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*