Objavljen Izveštaj nezavisne međunarodne komisije o Srebrenici

(Foto Beta/AP)

BANJALUKA – Izveštaj Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. od danas je dostupan na veb stranici Komisije kao i na veb stranici Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.

Iz Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica podsećaju da je Vlada Republike Srpske odluku o osnivanju Komisije donela na osnovu zaključaka republičkog parlamenta, a sa sadržajem Izveštaja upoznata je na posebnoj sednici 11. juna ove godine.

„Vlada Srpske je uverena da će jedino celovito i istinito sagledavanje događaja u srebreničkoj regiji, ali i u celoj BiH, doprineti jačanju poverenja i tolerancije među narodima u BiH, konačnom pomirenju i suživotu sadašnjih i budućih generacija”, saopšteno je iz Republičkg centra.

Vlada, navodi se, izražava pijetet prema svim žrtvama i njihovim porodicama iz tragičnog sukoba u BiH, osuđuje ratne zločine počinjene na svim stranama i zahteva nediskriminatorsko procesuiranje odgovornih za ratne zločine na svim stranama.

Govoreći o Izveštaju, predsednik Komisije, izraelski istoričar Gideon Grajf, rekao je, između ostalog, da je Komisija sačinila ozbiljan, profesionalan i uravnotežen izvještaj, koji je vjeran istini i istorijskim događajima.

Kao što je bio slučaj i kada je predstavljen Izveštaj Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu od 1991. do 1995. godine, zvaničnici Srpske su ocenili da nije reč o dokumentu koji je usmeren protiv bilo kog naroda u BiH.

„Namera nije da se umanji bilo čija patnja ili bol, ali da je potrebno da se događaji iz rata u BiH sagledaju nepristrasno i argumentovano, zbog čega su i formirane ove komisije”, saopšteno je iz Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, prenela je RTRS.

Izveštaj na više od 1.000 strana može se pročitati i na veb stranici Srebrenica.org, prenosi Tanjug.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*