Obležen ulazak Srpske vojske u BL u Velikom ratu

U Banjaluci je obležena 103. godišnjica ulaska Srpske vojske u taj grad. Srpska vojska je Banjaluku oslobodila 21. novembra 1918. godine. U Hramu Hrista spasitelja služen je parastos za poginule vojnike i civile u Prvom svetskom ratu.

 

Obilježen ulazak Srpske vojske u BL u Velikom ratu

Srpska vojska u Banjaluku je pobednički ušla 21. novembra 1918. godine. Prvi bataljon 13. pešadijskog puka Hajduk Veljko u Banjaluku je stigao vozom. Oslobađanju Banjaluke prethodile su istorijske pobede srpskih armija na Solunskom frontu, izbacivanje iz rata Bugarske i proterivanje austrougarskih i emačkih vojnika iz centralne Srbije.

Srbija je u Prvom Svjetskom ratu procentualno pretrpela najveće civilne i vojne žrtve. Ukupno je poginulo ili je ubijeno oko 1 300 000 Srba. Velike žrtve podneli su Srbi van granica tadašnje Srbije.

Pobede srpske vojske u Prvom svetskom ratu i danas se smatraju za jedne od najvećih i najčasnijih pobeda u svjtskoj istoriji ratovanja, posebno pobede na Ceru i nešto kasnije na Kolubari. Ulazak u Banjaluku i kasnije oslobađanje preostalih slovenskih zemalja predstavljalo je kraj rata na Balkanu. 1. decembra ozvaničen je nastanak Kraljevine Srba Hrvata i Slovenaca.

 

(BN)

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*