Očuvanje bogate lepeze vojvođanskih različitosti

NOVI SAD –

„Bogatstvo nacionalnih manjina – nacionalnih zajednica na teritoriji AP Vojvodine jeste naš biser, naša posebnost i nešto što nas je odavno postavilo na svetsku mapu kulture“, rekla je danas Dragana Milošević, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama uručujući ugovore korisnicima koji su dobili sredstva na konkursu za finansiranje odnosno sufinansiranje projekata od značaja za kulturu i umetnost nacionalnih manjina – nacionalnih zajednica u AP Vojvodini u 2021. godini.

Ukupna vrednost podržanih projekata u oblastima zaštite nematerijalnog kulturnog nasleđa i savremenog umetničkog stvaralaštva i izdavačke delatnosti na jezicima nacionalnih manjina – nacionalnih zajednica u AP Vojvodini iznosi 8,6 miliona dinara.

dragana, milošević

Izvor: Pokrajinska vlada

„Posebna je čast i zadovoljstvo što smo u prilici da za 135 sjajnih projekata, koji ističu negovanje kulture, tradicije i običaja, manifestacije i izdavaštvo nacionalnih manjina – nacionalnih zajednica, izdvojimo osam miliona i šeststo hiljada dinara, u nameri i želji da ta sredstva iz godine u godinu budu sve veća“, istakla je Miloševićeva.

„Brojne nacionalne zajednice, koje su vekovima u suživotu na ovim prostorima i prepliću se u svojim različitostima, jesu naš ponos i nešto što je od posebnog značaja za celu Pokrajinsku vladu i sekretarijat na čijem sam čelu“, rekla je Dragana Milošević. Ona je dodala da se pored redovnih konkursnih linija finansijska podrška daje i preko zavoda za kulturu svih nacionalnih manjina u AP Vojvodini, čiji su suosnivači Pokrajina i nacionalni saveti nacionalnih manjina.

Osim Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, kako je naglasila Dragana Milošević, i Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice takođe im pruža značajnu finansijsku podršku.

U ime korisnika sredstava reči zahvalnosti uputio je Stevan Bešlić, predsednik Bunjevačkog kulturnog centra u Bajmoku, koji je dobio sredstva za održavanje tradiconalne manifestacije „Dani bunjevačke kulture“ krajem avgusta.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*