Od dolaska u Srbiju Ziđin uložio oko 700 miliona dolara u RTB Bor

Od dolaska u Srbiju Ziđin uložio je oko 700 miliona dolara u nekadašnji RTB Bor, objavila je danas kompanija Srbija Ziđin koper.

U tehničku obnovu i proširenje četiri rudnika i topionice u Boru, kao i u brojne projekte bezbednosti i zaštite životne sredine, Srbija Ziđin koper je 2020. uložila 360 miliona američkih dolara, odnosno deset miliona više nego što je decembra 2018. Ziđin platio 63 odsto udela u RTB-u Bor, precizirano je u saopštenju.

„Kompanija će nastaviti da investira i nastojaće da postigne brz i munjevit razvoj. Završiće izgradnju u rudniku ‘Majdanpek’, drugu flotaciju u rudniku ‘Veliki Krivelj’, sistem prečišćavanja otpadnih voda iz ‘Jame’, rekonstrukciju Topionice za kapacitet 180.000 tona katodnog bakra godišnje, sa posebnim fokusom na sistem za prečišćavanje gasova kao prioritetom, projekat opremanja flotacije šljake, kao i projekat novih krečnih peći u ‘Zagrađu’”, rekao glavni inženjer Srbija Ziđin kopera Jiao Jianming, javlja Beta.

Prema njegovim rečima, u rudniku bakra Majdanpek, prema dinamici projekta izgradnje nove flotacije, u kojoj će se prerađivati 40.000 tona rude dnevno, završeno je oko 65 odsto radova, a investicija iznosi 137,7 miliona dolara.

Takođe, kako je dodao, izvedeno je 30 odsto radova prema dinamici projekta izgradnje još jedne flotacije rudnika „Veliki Krivelj”, u šta je uloženo 57,8 miliona dolara.

Jiao Jianming je kazao da je u „Novom Cerovu” završena rekonstrukcija rudarskog sistema za 2,5 miliona tona rude godišnje, što je investicija vredna 19 miliona dolara.

„U rudniku ‘Jama’ započeti su radovi na iskopu i drugi poslovi, što je investicija teška 32,3 miliona dolara. Radi implementacije projekta, koji će omogućiti proizvodnju 180.000 tona katodnog bakra godišnje, u borskoj topionici je 2020. izgradnjom novog sistema za odsumporavanje i nove elektrolize počela sveobuhvatna rekonstrukcija. Planirana ulaganja u borsku topionicu, do kraja 2022. godine, iznose 262 miliona dolara”, rekao je on.

Dodao je da su u izgradnji novi sistem krečnih peći u „Zagrađu” i druga sekcija za preradu kamena u „Kriveljskom kamenolomu”.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*