Od petka ceo Zapadni Balkan na EU listi „bezbednih” zemalja za putovanja

(Foto EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI)

BRISEL – EU je odlučila da od jula na listu epidemiološki „bezbednih” zemalja za slobodno putovanje u EU doda i Crnu Goru, BiH i tzv Kosovo.

Srbija se od 18. juna nalazi na tzv „bezbednoj listi” koja omogućava putovanje u EU bez restrikcija uvedenih u cilju suzbinja širenja pandemije kovid-19.

Odluku o novom širenju liste bezbednih trećih zemalja potvrdili su ambasadori zemlja članica EU na današnjem sastanku u Briselu.

Pred suseda iz regiona, na listu su dodate i Kanada, Moldavija, UAE, Azerbejdžan, Jermenija, Jordan, Katar i Bruneji.

Do sada su se na listi, pored Srbije, nalazile Albanija, Australija, Izrael, Japan, Liban, Novi Zeland, Severna Makedonija, Ruanda, Singapur, Južna Koreja, Tajlan, Tajvan i SAD, uz Kinu po princiopu reciprociteta.

U Briselu navode da će novoažurirana lista stupiti na snagu do 2. jula, a da je na zemljama članicama njena primena u praksi, javlja Tanjug.

Podsetimo, EU je je od 1. jula 2020. godine zbog izbijanja pandemije kovid-19 uvela listu tzv „bezbednih” trećih zemalja prema kojima će granice EU ostati otvorene.

Lista se zasniva na nizu epidemioloških kriterijuma, uključujući i procenat zaraženih po glavi stanovnika, testiranja, broj novozaraženih, ali i stepen vakcinacije.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*